Visie

Improvisatie is een vaardigheid die iedereen beheerst.

Improvisatie is namelijk iets wat je de hele dag door doet, de meeste gesprekken die je hebt zijn geïmproviseerd. Improviseren is hierdoor iets wat iedereen kan, het moeilijke is echter dat niet alles leuk en interessant is. En daarom is dat de kunst van improviseren; je spel interessant maken. Dit lukt niet je zomaar, hier is training voor nodig. En Ja!Theater is een plaats om dat te leren.

Er is iets geks aan improvisatie; veel mensen zijn namelijk van mening dat improvisatie eng is en dat ze het niet kunnen. Best gek zal je misschien denken, zeker na de vorige alinea te hebben gelezen. Maar deels is dat niet zo gek; het improviseren op het podium is iets anders dan het improviseren van het dagelijks leven.

Het improviseren op het podium is voor veel mensen, en zeker beginners, iets nieuws en hierdoor spannend. Wanneer we iets spannend of onzeker vinden kunnen onze hersenen de creativiteit blokkeren. Hierdoor weet je bijvoorbeeld even niet wat je moet zeggen. Wat er voor zorgt dat je de volgende keer het nog spannender vindt.  Zo kan je creativiteit blijven vloeien en worden blokkades omzeild. Van improvisatie kun je veel leren, zo word je er creatiever van, leer je samen werken met anderen, veranderd je houding naar anderen en wordt je spontaner en zelfverzekerder.

Ja!Theater heeft verschillende activiteiten, toch zijn deze volgens een vaste structuur ingericht. De activiteiten zijn geen losstaande dingen maar er wordt altijd geprobeerd een bepaald doel te voltooien. Hieronder zijn een aantal doelen te lezen.

Ontwikkelen van talent

De cursussen van Ja!Theater zijn gemaakt op het ontwikkelen van talent. Er zijn verschillende cursussen, afhankelijk van de doelgroep. Tijdens elke cursus worden de vaardigheden, die je nodig hebt voor het spelen van scènes en het interessant maken van je spel, getraind. Hierdoor zul je ook elke cursus een hoger niveau hebben.

Omgaan met onzekerheden

Hierboven werd al omschreven dat sommige spelers onzeker worden van onbekende situaties, hierdoor kunnen ze de creativiteit blokkeren. Maar wanneer de lessen op een juiste manier worden aangeboden zul je beter om kunnen gaan met deze onzekerheden. Hierdoor zul je ook minder last hebben van deze onzekerheden in het dagelijks leven. Want wat je tijdens de lessen traint kun je ook in het dagelijks leven gebruiken.

Elkaar beter leren kennen

Improvisatie is uitermate geschikt voor het leren kennen van elkaar. Je speelt samen met elkaar en hebt elkaar ook nodig; zonder de ander is er immers geen scène. Juist deze afhankelijkheid zorgt voor een positieve samenwerking. Hierdoor is improvisatie ook geschikt voor het beter en op een andere manier leren kennen van je team of klas en kunnen Ja!Theater activiteiten ook worden ingezet bij teambuildingsdagen.

Creativiteit ontwikkelen

Improvisatie draait om creatief naar oplossingen te zoeken. Hoe creatiever de oplossing, hoe leuker de scène. Door het spelen in scènes, ontwikkel je je creativiteit. Je moet immers tijdens de scène aan verschillende dingen denken; hoe je je personage inricht (stem, lichaamshouding, eigenschappen), wat het probleem is en hoe je deze oplost, hoe je reageert op je tegenspeler en de emoties die gebruikt.

Verander je manier van kijken en denken

Ja!Theater vraagt wat creativiteit van je, bijvoorbeeld om problemen op te lossen. Wanneer jij een oplossing kan bedenken waarmee je het publiek verrast zal je daar punten mee scoren. Hiervoor is het belangrijk dat je een andere manier van kijken en denken aan leert. Maar naast een andere manier van denken, leer je je zelf ook een andere manier van kijken aan. Zo kijk je met een andere houding naar je medespelers, positiever, want je werkt samen en waardeert elkaar hier ook voor.

Plezier maken

Naast alle vaardigheden die je vergaart is er één aspect ontzettend belangrijk: dat je er plezier in houdt. Plezier met je medespelers en met jezelf. Maar meestal gaat deze laatste vanzelf, want improvisatie is leuk!