Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver.

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan ‘De Vloer op’ scènes.

We horen graag hoe onze verhalen door jullie gespeeld werden en als of zelf ook  mooie situaties hebt, laat het ons weten

Tip bij het spelen; verander ‘persoon #’ in de naam van je speler.


De keuze

A en B, jullie zijn al jaren gelukkig samen. B, jij hebt altijd het ideaalbeeld gehad van het perfecte gezinnetje, en hoewel A dol is op kinderen, was de voortplantingsdrang toch iets minder. Carrière staat op nummer 1 voor jou. Uiteindelijk wilden jullie er toch voor gaan, maar het was niet zo makkelijk als gedacht. Ivf-trajecten volgden en na jaren vol teleurstellingen is het dan toch eindelijk gelukt. B is zwanger. En wat gaat het goed, maar bij de laatste echo leek er toch iets vreemds te zien te zijn en gezien Bs leeftijd, gaf de gynaecoloog de optie voor een vruchtwaterpunctie, om uitsluitsel te geven. Echter, A en B weten de mogelijke risico’s van zo’n onderzoek en… Wat doe je met de informatie die er mogelijk uitkomt?

Terug van het familieweekend van A, waar zijn 6 neefjes en 4 nichtjes ook waren, pakken jullie uit. Tijd genoeg om het er eens over te hebben, aangezien jullie morgen moeten aangeven of jullie het onderzoek gaan doen.


Slave to the Future

Julia, jij wilde afreizen naar het jaar 2345, maar daar aangekomen, lijkt er toch iets mis te zijn gegaan. Je bent aangekomen in het jaar 1545 en je bevindt je op een slavenschip. Arjen, jij bent slavenhandelaar en er bevindt zich ineens een witte vrouw op jouw schip.


Ze was zo schattig in haar Snorlaxpakje.

Persoon 1, jij maakt succesvolle filmpjes samen met je superschattige nichtje van 2. Je kijkers zijn altijd super positief over jou, je nichtje en jullie band. De filmpjes worden dan ook goed bekeken en jij verdient hier zelfs best goed aan.

Persoon 2, hoewel jij het eerst best oké vond dat Persoon 1 de filmpjes met je dochter maakte, begin je hier steeds meer aan te twijfelen nu deze bekender worden. Je weet niet wat de impact gaat zijn wanneer je dochter ouder wordt. Je besluit dit met je broer te bespreken.


Horrorhuurders

Jullie verhuren jullie huis via AirBnb, al jaren krijgen jullie er goed geld voor, maar eerlijk is eerlijk het is ook een hoop gezeik. Het zorgt al een tijdje voor spanning in jullie relatie. Afgelopen weekend troffen jullie het huis in een staat aan die jullie nog niet eerder gezien hadden. Jullie hebben net de schoonmaak afgerond en ploffen neer op de nieuwe bank (de oude was niet meer te redden). Maar dan heeft een van jullie iets op te biechten. Een van jullie was afgelopen weekend nog in het huis…


Laatste hoop

Jullie zijn jeugdliefdes en 2 jaar geleden getrouwd en hebben net je eerste kind gekregen. Helaas is dat niet de grote roze wolk waar jullie op gehoopt hadden. Jullie kindje is door zuurstoftekort bij de geboorte ernstig ziek. De artsen in Nederland kunnen niets meer voor haar doen, behalve dan haar pijnloos laten sterven. De vrouw denkt dat dit de beste oplossing is. De man wil geld gaan verzamelen voor een controversiële experimentele behandeling in Amerika.


Kist in lift

Broer en zus begeleiden samen  hun overleden moeder van haar kamer in verzorgingsflat naar de rouwauto buiten.
De broer heeft veel gedaan voor zijn moeder in haar laatste jaar.
De dochter vond dat wel goed zo. Zij vond haar moeder eigenlijk maar een zeur. Ze is er afgelopen jaar 2x op bezoek geweest.
Ze staan samen in de lift, met de lijkkist.
Deze blijft steken tussen de 3e en de 2e verdieping.

Dat dacht echt niemand

Arjen, jij bent nu al een tijdje verslaafd aan heroïne, steelt waar je kan en zwerft rond op straat. Kevin, jij hebt Arjen zojuist opgepakt vanwege verschillende misstanden. Wanneer je die naar het ID vraagt, blijk je Arjen te kennen. Het is de pestkop die jou vroeger vaak te pakken nam.


De ontgroening

Nynke, jouw puberzoon is jaren geleden om het leven gekomen door een ontgroening die vreselijk mis ging. De rechtszaak die hierop volgde liep helaas niet op een straf uit voor het studentencorps, door gebrek aan bewijs. Je kunt maar met moeite je leven op de rit krijgen nu jouw enige kind er niet meer is. Tot er op een dag aangebeld wordt door Adinda. destijds hoofd van studentencorps en meest ijzige van allemaal. Nu staat ze hier met een boodschap.


Oud geld

Persoon 1: Jij bent een persoon van stand. Je hebt je leven hard gewerkt, maar bent ook in het bezit van oud geld.

Persoon 2 is de partner van jouw zoon. Je hebt vandaag voor het eerst kennis gemaakt. Jij vindt persoon 2 te min voor jouw zoon, persoon 2 komt namelijk niet van een familie met aanzien. Jullie praten na het eten wat bij.


Ik heb ruige mannenklauwen nodig.

Persoon 1, jij hebt een goed lopend bedrijf waarmee je boomhutten bouwt. Vooral nu veel kinderen op hun eigen tuin zijn aangewezen, lopen de zaken goed. Jullie verdienen er goed aan en Persoon 1, jij vindt je werk heerlijk om te doen.

Persoon 2, jij kon door het succes van Persoon 1 minder gaan werken en zorgt dan dus nu ook met veel plezier voor jullie 3 kinderen (2 van jullie samen en 1 uit een eerdere relatie).

Persoon 1, omdat de zaken zo goed gaan, zal jij er binnenkort iemand bij moeten hebben om het werk nog aan te kunnen. Je hebt iemand in gedachte; Filip, je eerdere compagnon. Met hem heb je, 20 jaar geleden het bedrijf opgezet. Je hebt echter daarna ook een relatie met hem gehad en je oudste is dan ook zijn zoon. Deze relatie ging echter uit en niet veel lang daarna heb je Persoon 2 ontmoet. Je bent wel samen blijven werken met Filip, maar Persoon 2 heeft je destijds gevraagd om hiermee te stoppen.

Je besluit dit vanavond na een avondje cabaret met hem te overleggen.