Het format ‘De Vloer op’ is een Nederlands televisieprogramma, ontstaan in 2000. Aan de hand van een korte casus spelen de acteurs een geïmproviseerde scène.

Wat wij zo tof vinden aan dit format is dat het altijd weer verrassend is. Het combineert acteren en improviseren met schrijven, drie elementen die we vaker opzoeken. Omdat de casussen vaak realistisch zijn, kan het publiek zich goed verbinden met dat wat er op het podium gebeurt. Het format leent zich ook voor creativiteit en eigen invulling, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de schrijver.

Om meer oefen- en speelmateriaal te hebben willen we graag verhalen uitwisselen. Bekijk ons (groeiende) aanbod aan ‘De Vloer op’ scènes.

We horen graag hoe onze verhalen door jullie gespeeld werden en als of zelf ook  mooie situaties hebt, laat het ons weten

Tip bij het spelen; verander ‘persoon #’ in de naam van je speler.


Escape (Pina Colada Song)

Speler 1, jij bent je partner een beetje zat, jullie zijn al te lang samen. Terwijl je in bed de krant ligt te lezen zie je een contactadvertentie : als je van Pina Colada’s houdt, rennen in de regen, niet van yoga houdt, lekker gek bent en van seks op het strand houdt, dan ben ik de lief die je zoekt, schrijf dan terug en ontsnap.

Je besluit hierop te reageren en jullie plannen een date.

Speler 2, jij bent de partner van speler 1. Maar je bent hem een beetje zat, jullie zijn te lang samen en daarom heb je een contactadvertentie in de krant gezet.


Geen contact

Jullie zijn broer/zus van elkaar, maar spreken elkaar al jaren niet meer. Jullie hebben vorige week een telefoontje gekregen van een buurvrouw van jullie moeder, met wie jullie al jaren vervreemd zijn. De buurvrouw deelden jullie mee dat jullie moeder is overleden en al 4 maanden in het huis lag. Toen de buurt een aanhoudende lucht rook, heeft de buurvrouw de politie ingeschakeld. Jullie lopen nu door het huis, een speciaal schoonmaakteam heeft het al onder handen genomen.


Je ziet er offline toch wel wat anders uit.

Speler 1 en 2, jullie zijn beiden lief en verlegen. Jullie hebben allebei een talent voor ‘je op de achtergrond begeven’.

Speler 1, jij hebt nog nooit een date gehad en had gedacht dat dit ook nooit zou gebeuren. Maar onlangs heb je speler 2 leren kennen in de chatroom van World of Warcraft. Het klikte goed tussen jullie en na vele gesprekken in de chatroom en een aantal opgeloste quests verder vroeg speler 2 of jullie elkaar offline een keer konden ontmoeten. Vanavond hebben jullie de eerste date.


Buschauffeur

A na een lange dag werk stap jij de bus in, je sukkelt langzaam is slaap. Als je wakker wordt, zit er niemand meer in de bus. De bus staat stil naast een weggetje bij een verlaten weiland. Ben je ontvoerd? Je snapt er niks van. Dan zie je dat de buschauffeur er nog wel zit. Hij/zij huilt zachtjes.

B jij bent die buschauffeur.


Samen op vakantie

Jullie gaan al jaren samen op vakantie maar twee weken voor de datum dat jullie zouden gaan vliegen zegt de een af.

René, Jij leeft al een heel jaar naar deze vakantie toe, je vindt het leuk dat Ans mee gaat. Je bent dan ook zeer boos dat op het laatste moment wordt afgezegd.

Ans, jij vindt de vriendschap belangrijk maar de laatste tijd voelde het als beklemmend dat jullie altijd met elkaar op vakantie gingen. Er is nu iets tussengekomen en hebt dan ook afgezegd.


Hou je van mij of van mijn geld?

Persoon 1, persoon 2: Jullie zijn al een tijdje aan het daten. Jullie vinden elkaar heel leuk alleen nu blijkt dat er iets tussen jullie in staat. Een van jullie houdt al een tijdje verborgen dat die uit een rijke familie komt, uit angst dat de ander dan dit als reden gaat zien om de relatie goed te houden. Jullie hebben net de nacht samen doorgebracht.


Prikt Cupido ook raak?

Persoon 1, jij bent laatst gevaccineerd en bent smoorverliefd geworden op de dame die jou vaccineerde. Je hebt op twitter berichten geplaatst en bent naarstig op zoek naar de prikkelende dame van jouw dromen.

Persoon 2, je wist al dat jouw zoon gekke obsessies had, maar deze slaat echt alles. Sinds de dag dat Persoon 1 zijn crush tegen de arm liep, heeft hij het over niets anders. Hij is echt obsessed.

Naast dat je dit zorgelijk en redelijk irritant vindt, weet jij wie de anonieme prikdame is. Je hebt haar namelijk opgespoord in de hoop dat er een liefde zou opbloeien en je eindelijk niet meer zou hoeven samen te wonen met je zoon. Je hebt de dame echt proberen te overtuigen, maar ze wil helaas niets met je zoon, maar vooral met jou niets meer te maken hebben.


Wie was het nu weer?

Jullie hebben al 10 jaar een relatie met elkaar. Maar in die 10 jaar is persoon 1 structureel vreemd gegaan. Persoon 2 komt hier elke keer achter, er volgt een dikke ruzie, persoon 1 belooft beterschap en uiteindelijk vergeeft persoon 2 het. Elke keer wordt het vergeven moeilijker en elke keer zegt persoon 2 dat het de laatste keer is dat je het pikt. Persoon 2 is er net achter gekomen dat het weer is gebeurd. Persoon 1 komt zo dadelijk thuis van het werk, jullie vieren vanavond jullie 10 jarig jubileum met een uitgebreid dinertje met z’n tweeën.


De glans van goud

Jullie zijn twee topschaatsers op jullie kamer in de Olympische bubbel. Jullie wedstrijd is een dag geleden. Speler a heeft goud gewonnen speler b behaalde de vierde plaats. Vandaag was de prijsuitreiking en jullie zijn net terug.

Speler a. Jouw alleen staande moeder heeft je altijd tot het uiterste gepusht. Het kon altijd beter. Als je onderpresteerde dan kreeg je uitgebreide preken zeker als zij gedronken had. Toch bleef je proberen haar trots te maken. Twee maanden geleden is zij overleden. Je bent wel blij, zeker voor de buitenwereld, maar je blijft in je hoofd maar de puntjes herhalen van de race die beter konden.

Speler b jouw ouders hebben je met al hun liefde die ze in zag hadden ondersteund. Ze volgde jou in je sport droom en zijn altijd super trots geweest. Het is jammer dat ze er niet bij konden zijn. Maar als verrassing hebben ze gezorgd dat een grote bos bloemen op jullie kamer bezorgd werd. Dit voor je inzet en voor het behalen van de vierde plek.


Je droeg een roze zwembroekje.

Persoon 1, jij hebt op jonge leeftijd een relatie gehad waaruit persoon 2 is geboren. Jij vond jezelf niet geschikt als ouderfiguur en bent toen persoon 2 twee jaar oud was, in het holst van de nacht vertrokken.

Persoon 2, jouw vader/moeder heeft altijd tegen je verteld dat persoon 1 geen goed mens was en dat jullie beter af waren zonder hem/haar. Je hebt sinds je twee was dan ook geen contact meer gehad met persoon 1. Jouw moeder/vader is twee maanden geleden overleden en vorige week heb je een kaartje van persoon 1 ontvangen met een verzoek tot een ontmoeting.

Vandaag hebben jullie een lunchafspraak en ontmoetten jullie elkaar in een hele lange tijd weer.