Kolonisten – 25 mei 2023

25 mei 2023 speelden we in de bibliotheek van Deventer het Nachtgastenverhaal ‘Kolonisten‘,

De spelers waren Adinda, Rianne, Patrick en Saskia.

Schrijver van het stuk is Arjen met hulp van ChristianHet jaar is 2044. De kolonisatie van Mars begint op gang te komen. Er leven inmiddels bijna honderd mensen op Mars. Voor alle basisbehoeften is inmiddels een oplossing gevonden. Het recyclen van water is bijna perfect, er zijn grotten gevonden die prima te bewonen zijn en ook de voedselvoorziening is toereikend, mits de maandelijkse leveranties goed verlopen.

Echter, het blijkt dat leven met alleen basisbehoeften vervuld niet genoeg is. Alleen maar werk en geen plezier is op den duur absoluut niet houdbaar en vorig jaar is besloten dat kunst en cultuur onmisbaar zijn en daarom zijn jullie uitverkozen voor een expeditie naar Mars.

Voor vertrek hebben jullie eerst 2 maanden geoefend in een IsoPod in de woestijn in Tunesië om te leven in isolatie en om te testen of jullie bestand zijn tegen de druk om zo lang bij elkaar op de lip te leven. Deze test hebben jullie glansrijk doorstaan en jullie hebben een hechte band gekregen.

En wie zijn jullie?

Renée, (Rianne) jij bent een Franse kok die haar eigen ingrediënten verbouwt. Tijdens je studie heb je je gespecialiseerd in het verbouwen van kruiden, specerijen onder de moeilijkste omstandigheden en uiteraard weet je daar ook de lekkerste gerechten mee te maken.

Femke, (Saskia) jij bent een muzikant uit Nederland. Een alleskunner. Je kunt overal muziek uit maken en hebt voor deze reis een aantal unieke instrumenten ontwikkeld. Klein, maar het geluid dat ze voortbrengen is heel bijzonder. Eigenlijk ben je in staat om overal muziek mee te maken.

Elsie, (Adinda) jij bent een acteur/komiek afkomstig uit Zuid-Afrika. Je voorstellingen zijn vermaard om het feit dat ze de mensen altijd op het verkeerde been zetten. Ze stemmen tot nadenken, leiden tot discussie. De selectiecommissie heeft lang gediscussieerd omdat ze bang waren dat je de kolonie misschien te veel zou opschudden, tot ze realiseerden dat opschudding misschien wel één van de doelstellingen is.

Tomas, (Christian, geen rol!) jij bent een schilder uit Argentinië. Je werken zijn groots en meeslepend. Je maakt metersgrote schilderijen van landschappen uit de hele wereld en wat is er dan mooier om het onontgonnen landschap van Mars te bestuderen en er jouw visie op los te laten. Je hebt wel afgesproken dat je voor deze gelegenheid bent overgestapt op digitaal schilderen op een tablet, zodat je je schilderijen ook weer naar de Aarde terug kunt sturen.
Tot nu toe heb je heel erg genoten van het proces. Te zien hoe jullie in de loop van de maanden in de IsoPod tot een zeer hecht team groeiden. Prachtig.
Jullie waren dan ook geschokt toen je 3 dagen voor vertrek te horen kreeg dat je toch niet mee ging. Om onduidelijke reden werd je uit het team gehaald en werd je vervangen door:

Alexander, (Patrick) jij bent een kunstenaar uit Kazachstan. Wereldkaliber. Stinkend rijk. Je hebt overal de grootste kunstwerken neergezet. Bescheidenheid ken je absoluut niet. Eigenlijk kan niemand jou uitstaan maar het is je toch gelukt om de commissie te overtuigen dat jij niet kunt ontbreken aan deze missie. Jij hebt grootse plannen voor kunstwerken op Mars. Probleem is wel dat het hele oppervlak is bedekt met stof, maar je hebt eens gelezen dat dit uitstekend bouwmateriaal kan zijn als je het mengt met aardappelzetmeel, dus je mocht hiervan een grote hoeveelheid meenemen op deze reis.

Jullie zijn inmiddels al 2 maanden onderweg. De totale reis kost zo’n 7 maanden, dus je hebt nog wel even wat voor de boeg.

De afgelopen maand is er toch wel iets veranderd in de groepsdynamiek toen Renée en Femke steeds meer voor elkaar gingen voelen en nu een heuse relatie hebben. Het protocol schrijft weliswaar voor dat relaties vermeden moeten worden, maar wie dat bedacht heeft??!?

Het ruimteschip De Beethoven is groots opgezet. Het biedt ruimte voor 10 mensen die ieder een eigen kamertje hebben. Het draait rond, zodat aan de buitenkant een soort van zwaartekracht ontstaat. In het midden heerst gewichtloosheid. Hier bevinden zich ook de slaapvertrekken. Er is een keuken, een fitnessruimte waar iedereen verplicht dagelijks een uur werkt, een grote opslagruimte voor de goederen die op Mars nodig zijn en uiteraard de cockpit en overige technische ruimtes.

Jullie zitten nu op het observatiedek met uitzicht op de sterrenhemel. Femke heeft bedacht om vanavond samen muziekinstrumentjes te maken.