Opstand – 1 december 2017

Op 1 december speelden we ‘Opstand’ van Kevin.

In een klein dorpje in Frankrijk 1943 is de oorlog in volle gang. De bewoners doen er alles aan om het de Duitsers zo onaangenaam mogelijk te maken en het dorpje is daarom ook een belangrijk operatiecentrum voor het Verzet. Het dorpje heeft daarnaast een belangrijk spoor in de buurt liggen.

Op een avond krijgt het Verzet de volgende code binnen: “Tijd om de kaas te plukken na oogst” dit betekent blaas het spoor over een week op. Jan Pierre, de verzetsleider van het dorp, ging onmiddellijk aan het werk en gaf aan nieuws aan vier andere personen door. Namelijk René, Jacqueline, Maarten en Lodewijk

René is de eigenaar van het café waar vaak vergaderingen van het Verzet gehouden worden, het is een “perfecte” plek aangezien de Duitsers ook regelmatig komen en met een beetje goed timen lopen ze elkaar steeds mis. René heeft het plan overhoord, zoals alle plannen, maar is verder niet bij de acties van het Verzet betrokken. Maar hij wordt wel regelmatig gevraagd de Duitsers af te luisteren als ze in zijn café zitten.

Jacqueline is in het Verzet vooral verantwoordelijk voor het vervoer van goederen. Dit begon met informatie en bevelen van bovenaf maar al gauw kwam daar munitie, wapens en explosieven bij kijken. Zij is hiervoor het meest geschikt omdat de Duitsers vrouwen eerder vertrouwden dan mannen en dus eerder een vrouw zonder controle het dorp in en uit lieten.

Lodewijk is slager van beroep en is dus niet bang voor een beetje bloed. Het Verzet heeft hem daarom gerekruteerd, ook tijdens deze klus was hij de aangewezen man om samen met Jan Pierre en Maarten het spoor op te blazen.

In de holst van de nacht verzamelen Jan Pierre, Maarten en Lodewijk zich bij het spoor. De explosieven die door Jacqueline aangeleverd zijn liggen op de afgesproken plek. Wanneer het trio aan het werk gaat lijkt alles soepel te verlopen, maar dan komt het moment van explosie en…niets. De explosieven werken niet. Nog geen 10 tellen later horen ze “HALT!! BEWEGEN SIE NICHT!!”. De Duitsers komen met een overmacht van alle kanten op ze af. Het trio was gelukkig bewapend en geven antwoord met hun vuurwapens. Al snel ontstaat er verwarring en lukt het trio om weg te komen of…toch niet. Wanneer Jan Pierre en Lodewijk veilig op de rendez-vous zijn komt Maarten maar niet opdagen. Het duo besluit dat hij misschien een andere uitweg heeft gevonden en dat ze hem de volgende dag weer zouden zien in het café.

De volgende dag heerst er in het dorp een horror sfeer de Gestapo is opeens verschenen, ze trappen deuren in, ondervragen meerdere mensen en nemen ze mee voor ondervraging. Al snel gaan de geruchten in de ronde over wat er die avond gebeurt is, het plan was verraden door iemand en de Duitsers zijn nu op zoek naar de overige verzetsleden. Ook wordt er bekend gemaakt dat Maarten gevangen is door de Duitsers en wordt vervoerd naar een Gestapo hoofdkwartier.

Wanneer het weer avond wordt gaan eerst de Duitsers naar het café van René. En dankzij de gebeurtenissen blijven zij vanavond extra lang in het café, maar het Verzet wilt antwoorden over de afgelopen avond. Dit is de eerste keer dat jullie bijeen komen na de mislukte aanslag, jullie vergaderen in de kelder van het café zoals altijd. Ieder van jullie beseft dat teveel lawaai kan leiden tot de Duitsers die jullie horen wat kan tot resultaat kan hebben dat iedereen gearresteerd wordt. Ook jullie wapens hebben jullie NIET bij jullie.