Bosbessenboer

Een avondvisite-verhaal over de problematiek van een biologische boer op een opwarmende aarde

We speelden dit verhaal tijdens een training op 23 september 2022.
2 personen, 1 geheim per persoon.

[Persoon 1], een paar jaar geleden heb jij het al voorzien: als veehouder had je weinig toekomst. De stikstofdiscussie doet jullie hardwerkende veehouders echt een keer de das om. En ook vanwege het morele aspect had je het lastig: op steeds meer verjaardagsfeestjes kreeg je kritische vragen over je intensieve veehouderij. 

De toekomst zag je in de bosbessenindustrie: dat superfood is stukken beter voor mens, dier, milieu én je eigen portemonnee. Een tientje per kilo kun je makkelijk vragen. 

Na de eerste opstartfase ging het je voor de wind: de bessen groeiden als kool en de eerste oogst was veelbelovend. Zo veelbelovend dat je durfde te investeren in dure plukmachines die je straks veel tijd gaan besparen. Langzaam voelde je de ruimte  komen om naast in de bessen ook in wat privégeluk te durven investeren: de liefde. Zelf daarvoor de boer opgaan is alleen niet jouw stijl. Gelukkig hoeft dat ook niet: daarvoor hebben we Yvon Jaspers. Dus vorig seizoen was jij één van de deelnemers aan Boer zoekt Vrouw en daaraan heb jij [persoon 2] aan overgehouden.

[Persoon 2], toen [persoon 1] zich voorstelde op TV wist je dat het ging gebeuren: zo’n mooi mens, met zulke mooie idealen. Een bosbessenboerderij, daar zag jij jezelf wel zitten. Kleine stapjes zetten jullie op het liefdespad… maar het gaat goed met jullie. De afgelopen zomer was [persoon 2]  dan ook steeds meer op de boerderij te vinden.  

[persoon 1], het overlijden van je oom Pieter vorige week, samen met je neef Pim eigenaar van een mooie melkveehouderij, heeft je behoorlijk geraakt. Je merkte toen nog meer je [persoon 2] mist als die niet bij je is; daar zat je alleen met je verdriet. Makkelijk had je het toch al niet. 

Want de droogte van afgelopen zomer was verschrikkelijk. Nog harder werken om de bessen te laten groeien. Het mocht ondanks alle weekendhulp van [persoon 2] niet veel helpen. De plukmachines staan werkeloos aan de kant; droge dorre bessen laten zich niet machinaal plukken. De halve oogst levert nog geen 5 euro de kilo op. 

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt