De mikwe van Deventer

*Dit verhaal is fictief, niet alle feiten zijn grondig onderzocht en kunnen dus afwijken van de werkelijkheid.

In het centrum van Deventer in een grootschalig archeologisch onderzoek al vijf maanden de gang. De opgraving wordt uitgevoerd door 3 archeologen, Mark de teamleider, Joep een ervaren veldarcheoloog en Annelies de stagiaire. Daarnaast is er ook een fysisch geograaf aanwezig, Sterre. Deze vier medewerkers zijn de kern van de opgraving. Voor de rest wordt er gebruik gemaakt van uitzendkrachten en vrijwilligers. Mark en Joep werken al 10 jaar voor hetzelfde bedrijf en kennen elkaar als collega’s. Joep kent Sterre via Mark, Sterre en Mark zijn namelijk getrouwd.

De opgraving staat in alle kranten vermeld! Niet alleen vanwege de al gemaakte kosten maar het lijkt erop dat hier de eerste middeleeuwse Mikwe van Nederland gevonden is! (Een Mikwe is een Joods badhuis) Dit zou betekenen dat onze kennis van het Jodendom in Nederland heel anders was dan voorheen gedacht! Gedacht werd dat ze in de Middeleeuwen niet welkom waren in Nederland. De aanname van de Mikwe wordt gedaan aan de hand van de gevonden stenen structuur. Een stenen trap die naar beneden leidt naar verschillende kleine kamertjes waar overal een ovale gat loopt. (riolering)

Dit is het eerste veldproject dat Mark mag leiden en gelijk is het dus raak! Mark is daarom ook apetrots op dit project en hebt dus vol vreugde de bevinding gemeld aan iedereen! Ook voor Annelies is dit haar eerste veldproject. Ook zij is door de dolle heen dat haar eerste project zo’n enorme opgraving is! Joep heeft al 20 jaar veldarcheoloog maar ook hij heeft nog nooit zo’n groot stadsproject gezien. Sterre houdt zich meer bezig met de grond zelf. Ook voor Sterre is het een belangrijke opgraving voor haar vakgebied.

Hierdoor is er veel media aandacht en belangrijker, steeds meer geld in het project gestopt. De teller staat nu al op 2,5 miljoen euro en er zijn nog geen goede vondsten gedaan. Behalve de structuur is er dus geen bewijs voor een Mikwe. En hoe verder het project ging hoe meer bewijs er wordt geleverd dat het niet om een Mikwe gaat. De opdrachtgever heeft er nu wel genoeg van en heeft de volgende statement geplaatst: Als er niet het eind van deze maand overtuigend bewijs komt wordt de stekker eruit getrokken. Het is nu de laatste week en er is nog steeds geen bewijs van een mikwe gevonden.

Maar afgelopen week kwam daar dan toch iets! Een steen met wat lijkt op een 7-armige kandelaar erin gegraveerd! Deze vondst is gedaan door Sterre. De volgende dag vindt Joep een zakje vol met munten! Dit zakje is nog niet geopend, deze moet eerst deskundig onderzocht worden. Een dag later wordt enorm veel keramiek gevonden. De archeologie kan wel wat goed nieuws gebruiken, eerder deze maand is er uit het RMO (Rijksmuseum van Oudheden) gestolen. Maar alles lijkt toch goed te komen…of… is er toch nog iets aan de hand? Al deze vondsten vlak voor de deadline komen wel heel goed uit….

Locatie optreden: De keet (pauzehok) van de opgraving

Tijd: Vrijdag middag, de dag van de deadline

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt