Ik ben (bet)er!

Over twee uur is het zo ver: de wereldpremière van de veelbesproken, controversiële opera over de Jappenkampen. De première vindt plaats in Tokyo. De componist is een wereldberoemde Japanner die juist het Nederlandse Symfonie Orkest (NSO) heeft gevraagd om de uitvoering voor haar rekening te nemen. Samen met Dé Japanse opera. Iedereen weet dat het onderwerp gevoelig ligt voor zowel Nederlanders als Japanners. De verwachting zijn dan ook hooggespannen, omdat de componist wereldfaam geniet.

In de antekamers van het concertgebouw in Tokyo is de spanning voelbaar. Hier leren we vier mensen kennen: Nel Tenkink, Raoul Tenkink, Yamo van Hoof en George Malewijn. Allen zijn nauw betrokken bij de première, waar de pers voltallig bij aanwezig is. Zowel de Nederlandse als de Japanse pers azen op ieder detail dat deze beladen première nog meer sjeu zal geven. Maar wat doet het met de betrokkenen? In de aanloop naar de première speelt er namelijk nog meer…

In deze laatste twee uur voor de wereldpremière in het concertgebouw in Tokyo de onderstaande personen bij elkaar. Zij proberen zich voor te bereiden op deze première waarin meer op het spel staat dan de première alleen.

Karakters

Nel Tenkink – altvioliste bij het NSO. Nel is een toegewijd, vast lid van het NSO. Zij is een geroutineerd muzikante die haar hand niet omdraait voor een moeilijke compositie en uitdaging vindt in de interactie met onbekende musici en componisten. Haar leven is één en al muziek, van jongs af aan. Iedere vorm van familie of gezin is hieraan ondergeschikt. Haar komst naar Tokyo vormt daarbij een tweeledige ervaring. Nel is net zestig geworden.

Raoul Tenkink – cellist in opleiding. Raoul is de enige zoon van Nel. Hij doorloopt momenteel zijn laatste stage in Tokyo. Hij kent de stad en haar gebruiken inmiddels op zijn duimpje en heeft veel sympathie opgevat voor de Japanse cultuur. Zeker voor de moderne Japanse wereld… De komst van zijn moeder Nel naar Tokyo stelt hem in dubio… Raoul is eind twintig.

Yamo van Hoof – Medewerker van het Nederlands Consulaat in Tokyo. Yamo heeft zich hard gemaakt voor de rol van het NSO in deze première. Doordat hij voor het NSO deze rol heeft kunnen bewerkstelligen, denkt hij zich een comfortabele positie in de toekomst voor. Als gemengd kind van een Nederlandse vader een Japanse moeder heeft hij altijd in twee werelden geleefd. En na zo’n twintig jaar ziet hij opnieuw… Yamo is halverwege de veertig.

George Malewijn – Programmeur van het NSO – George reist áltijd met het gezelschap mee naar alle uithoeken van de wereld. Hij is een prefect programmeur en krijgt veel voor elkaar, maar heeft zelf geen muzikaal inzicht. Maar dat maakt niets uit, omdat hij heel goed weer hoe de hazen lopen. Misschien kan hij er ook een goede deal uit halen. Toch knaagt er iets. George is begin vijftig.

Spelers:
Nel Adinda
Raoul Jurriën
Yamo Rianne
George Patrick

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt