Het restaurant – 31 januari 2020

Op 31 januari 2020 speelden we het Nachtgasten verhaal ‘Het Restaurant‘ van Kevin.

Binnen het bedrijf Ergocare gaan de zaken goed, vanuit het OR is het idee doorgekomen om een eigen restaurant te beginnen. Hier kunnen mensen lunchen, lunch kopen indien ze dit vergeten zijn. Maar vooral hier kan goede koffie gehaald worden, in plaats van die machinemeuk. Het restaurant is deze week voor het eerst geopend en tot nu is het een groot succes! Vooral vanwege de koffie. Het restaurant wordt gerunt door Tom. Tom was eerst 1 van de 2 teamleiders op de werkvloer, zeer gedreven en had grootse ambitie om ooit bij het management te horen. Maar na een korte vakantie heeft hij het roer omgegooid en werkt nu dus in het restaurant.

Op de werkvloer zelf zit Carina die over de planning van de monteurs gaat. Niemand begrijpt precies hoe Carina alles regelt, maar Carina regelt het! Carina zit al 20 jaar bij Ergocare en is dus een vertrouwde kracht binnen het bedrijf. Rayan is het zonnestraaltje binnen het bedrijf, ongeacht wat voor weer het is Rayan is altijd vrolijk! Hij is vaak de eerste op het kantoor en vertrekt vaak ook als laatste. Rayan werkt samen met Margriet aan het ontwerp van de rails in de gebouwen. Margriet is wat meer een mopperkont maar is al wel meer dan 10 jaar werkzaam. Paulien is de nieuwste werknemer en werkt als verkoper, na een jaar werken heeft zij nu een vaste aanstelling gekregen. Robert is de teamleider, die er nu alleen voorstaat. Het is duidelijk dat hij het zonder Tom niet aankan.

Op de wc’s hangen sinds een half jaar cartoons, maar wie ze maakt en daar ophangt is onbekend. Het begon allemaal leuk en onschuldig maar de laatste weken werden deze steeds kritischer. Op het management, Robert en soms politieke situaties. De wat grovere cartoons zorgde voor veel ophef onder het personeel. Maar de teamleider zei dat hij er niks aan kon doen. Vorige week hing er een nogal ernstige cartoon, hierin was te zien dat Ergocare vluchtelingen in dienst neemt en zijn oude personeel de deur wijst. Eronder stond geschreven: “Oprotten met dit tuig!! Eigen personeel eerst!!!”.

Nog geen dag later was er een ruzie op de werkvloer tussen twee collega’s, Mo en Peter. Hierbij is een klap uitgedeeld. Paulien was op dat moment in de kamer, de rest heeft niet gezien wat er gebeurd is. Beide werknemers zijn onmiddellijk op non-actief gezet om de zaak rustig te onderzoeken. Begin deze week was dan de uitslag, beide partijen hadden schuld en zijn ontslagen. Het management zei daarbij ook dat het nu afgelopen moet zijn met de cartoons. Als degene niet ophoudt zal ook die persoon ontslagen worden. Op dit moment is het nog onbekend wie dit doet maar dat zal dan onderzocht worden.

In het restaurant mag op vrijdagmiddag alcohol geserveerd worden. Ondanks de rotte werksfeer blijven er veel mensen even hangen om een drankje te doen. Jullie zijn met zijn vijven als laatste over. De sfeer is misschien wat ver te zoeken maar jullie vinden het belangrijk dat er over de situaties op de werkvloer gesproken wordt. Over de cartoons, de klapsituatie en het verzwakte leiderschap.