Walhalla – 29 februari 2020

Op 29 februari 2020 speelden we ‘Walhalla‘ van Patrick

Een verhaal over de alternatieve gemeenschap Walhalla. Over een groep mensen die hoewel ze familiebanden hebben en dagelijks met elkaar optrekken, vrij weinig van elkaar af weten. Een verhaal voor gevorderden met gemiddeld 4 geheimen per personage. Wij speelden dit verhaal tijdens een voorstelling in de Fermerie.

Kjel, de oprichter van de alternatieve gemeenschap Walhalla is 4 jaar geleden mysterieus verdwenen. Vanavond is de herdenking.

  • Eline 42 moeder van Coen en vriendin van Noor, partner van Kylan
  • Coen 25 zoon van Eline, partner van Arlette, vriend van Kylan
  • Arlette 22 dochter van Noor, partner van Coen, zus van Kylan, schoondochter van Eline
  • Noor 42 moeder van Kylan en Arlette, vriendin van Eline
  • Kylan 24 zoon van Noor, Eline is je partner, Arlette is je zus. Coen je vriend

Jullie zijn een groep mensen die met elkaar een alternatieve gemeenschap hebben opgezet. Dit is gestart door de man van Noor en vader van Kylan en Arlette. Kjel was zijn naam. Kjel was goed met woorden en wist jullie met lange speeches te inspireren om deze droom te verwezenlijken. Sommige zagen hem als visionair. Hij heeft de stichting Walhalla in het leven geroepen om dit voor elkaar te krijgen. Het was echter nooit gelukt zonder een hele gulle gift van een anonieme weldoener. Hij heeft een oud boeren bedrijf gekocht. Het boerenbedrijf was een verzameling stallen en huisjes en een grote lap grond. Samen hebben jullie deze zes jaar geleden omgebouwd tot wat het nu is. De stallen hebben jullie verbouwd tot woonhuisjes. Jullie hebben het samen de naam Walhalla gegeven. Walhalla is een plek achteraf waar je ver weg bent van de drukte van de stad, waar je op elkaar let en waar je voor elkaar zorgt.

Eline heeft twee oude Pipo wagens op het erf gezet waar zij nu in woont en slaapt. Jullie zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Jullie hebben kippen, een varken en een koe. Daarnaast hebben jullie een grote moestuin. Op het dak van elke schuur liggen zonnepanelen. Jullie hebben twee kleine windmolens. Zelfs jullie ontlasting laten jullie vergisten. Geld is een noodzakelijk kwaad voor de buitenwereld maar onderling vinden jullie naaste liefde en de bereidheid om dingen voor elkaar te doen veel belangrijker. Jullie zij wars van alle gewone regels die de maatschappij aan jullie stelt. Voor jullie is vrijheid heel belangrijk. Iedereen mag zijn wie hij is.

Eline en Noor zijn al heel lang bevriend. Eline is degene die alles kan bouwen of verbouwen. Zij weet elke stal om te toveren tot een mooie plek om te wonen. Haar zoon Coen is al heel lang bevriend met Kylan. Zij kennen elkaar al vanaf de lagere school. Ze waren toen beste vrienden. Coen heeft rond zijn pubertijd een heftige periode gehad en is de andere uit het oog verloren. Toen Coen en Kylan elkaar weer tegen kwamen, toen ze beide volwassen waren, was het weer als vanouds. Coen en Arlette hebben sinds dit jaar een relatie met elkaar. Op een van de dansavonden sloeg de vlam over. Arlette is heldervoelend en verdient wat geld met readings. Coen heeft zich toegelegd op het begeleiden van verstandelijk gehandicapten die overdag bezig zijn met de dieren te verzorgen en de moestuin te onderhouden.

Eline en Kylan hebben sinds vier jaar een relatie. Ondanks het leeftijdsverschil lijken zij voor elkaar gemaakt. Misschien werkt het wel zo goed omdat zij elk wel hun eigen stekje hebben.

Noor is een beetje de moeder van iedereen. Door haar lieve inslag mag iedereen haar graag. Na het verdwijnen van Kjel nam zij eerst de leiding over de dagelijkse gang van zaken over, maar dit lag haar toch niet zo. Dus nu is Kylan naar voren geschoven om de dagelijkse leiding op zich te nemen.
Iedereen ging een beetje zijn eigen gang, maar gaande weg zijn er wel gewoontes ontstaan binnen jullie gemeenschap. Eerst waren dit ongeschreven regels. Maar Kylan heeft intentieverklaringen ingevoerd. Iedereen moet twee dagdelen per week stoppen in het verbeteren van de gemeenschap.
Een deel van jullie inkomen gaat naar de gezamenlijke pot. Jullie eten minimaal een keer in de week samen en hebben jullie een keer per maand een dansavond samen. Dit is altijd de laatste zaterdag van de maand. De gezamenlijke maaltijden en dansavonden hebben jullie altijd in de deel. Het gedeelte waar jullie nu ook zijn.

Vier jaar geleden op schrikkeldag is Kjel van de ene op de andere dag verdwenen. In het begin waren jullie nog niet ongerust, want Kjel was altijd een vrije geest geweest die echt zijn eigen gang ging, hij heeft eerder een tijd rond gezworven zonder contact te houden. Maar na twee weken waren jullie toch echt ongerust. Jullie hebben overal gezocht en ook de politie erbij gehaald. Dit heeft echter niets opgeleverd. Hij lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Vooral Arlette is regelmatig nog bezig met zoeken.
Jullie zijn met elkaar de voorbereidingen aan het treffen voor een kleine herdenking en daarna een dansavond. Op de dansavond komen ook mensen die het zelfde gedachtegoed hebben.