Het Vossenhol – 3 februari 2023

Op 3 februari 2023 speelden we in Coffee Together de voorstelling ‘Het Vossenhol’ van Patrick


‘Het Vossenhol’ is een fraaie familie dierentuin aan de rand van de stad Deventer, opgericht door Jan Vos, jullie vader en opa. Het begon als een kleine dierentuin met 5 gordeldieren, 6 emoes, een roedel wolven en natuurlijk 2 vossen (naast de familie Vos), maar is nu uitgegroeid tot een middelgrote stadsdierentuin omringd door nieuw gebouwde woonwijken.

De zonen van Jan en Patty Vos, André en Casper, zijn geboren en getogen in de dierentuin en met name geboren is in dit geval letterlijk bedoeld. Want toen Patty 39 weken zwanger was van Casper, kreeg ze plotseling persdrang bij het voeren van de wolven. In paniek riep ze Jan erbij om het geweer te halen, want tsja de wolven blijven natuurlijk wilde dieren en wellicht hadden ze deze keer geen zin in dode koe. Maar wonder boven wonder deden de wolven de kleine baby niets. Casper bleef bovendien altijd een bijzondere band met deze dieren houden.

André kreeg, toen vader Jan met pensioen ging, de dagelijkse leiding over de dierentuin. Casper werd hoofd dierenverzorging en heeft inmiddels een zeer succesvol fokprogramma opgericht. André hield zich met name bezig met zijn eigen gezin en kreeg met Eline twee kinderen; Anna en Willem.

Anna is na haar studie economie ook bij de dierentuin komen werken en beheert de financiën van het park. Willem was het zorgenkindje van de familie; bij zijn geboorte liep hij zuurstoftekort op en is hierdoor wat trager van begrip. André heeft veel zorgen over hem gehad, ook omdat hij een aantal keer met onverklaarbare aanvallen in het ziekenhuis heeft gelegen. Hij werkt nu onder Casper als dierenverzorger en veel bezoekers vinden hem een vertrouwd gezicht in de dierentuin. Hij wordt ook wel Willem-met-de-pet genoemd, iets waar zijn zus hem regelmatig mee plaagt.

Patty en Jan zijn 18 jaar geleden kort na elkaar overleden en Jan sprak kort voor zijn overlijden een laatste wens naar jullie uit; jullie moesten beloven dat de dierentuin zou groeien en dat jullie deze verder zouden uitbreiden. Hij had ook nog een bijzonder cadeau voor jullie allemaal; een enorm stuk grond naast de dierentuin om te dierentuin verder uit te breiden. Maar door de jaren heen bleven jullie verdeeld over hoe jullie de uitbreiding zouden aanpakken en dit stuk grond bleef dus braak liggen. Kort na het overlijden van Jan en Patty zijn jullie bovendien nog eens opgeschrikt door een overlijden. Dit keer van Eline, de vrouw van André en moeder van Anna en Willem. Op een ochtend is zij dood gevonden in het wolvenverblijf. Ze was gevallen en daarna doodgebeten door de wolven.

Het zijn zware jaren geweest, na het overlijden van Patty, Jan en Eline, recent Corona en de vermissing van twee gordeldieren. Door de staatssteun en de inzet van iedereen, hebben jullie het toch redelijk goed gered. Dat komt wellicht ook door Casper’s succesvolle fokprogramma, met als topseller de gordeldieren en de wolven. Deze laatste dieren blijken toch echt een vloek en een zegen voor de familie Vos te zijn. Nu jullie als bedrijf weer opkrabbelen is de vraag wat jullie gaan doen met de wens van opa Jan en het braakliggende stuk terrein. Elke maandagavond, de enige dag dat jullie park gesloten is, hebben jullie werkoverleg/ bijpraten. Zo ook vanavond. De dieren zijn gevoerd, computers afgesloten en jullie verzamelen je voor een borrel in de kantine die voor jullie meer als woonkamer voelt.

P.S.

Esther heeft ook een variant geschreven voor 4 mannen