Huize Vlinder

Een aandoenlijk verhaal over gezinsvervangend tehuis ‘Huize Vlinder’. Een verhaal over hebberigheid, onder- en overschatten. Een verhaal voor beginners met 2 tot 3 geheimen per personage. Wij speelden dit verhaal tijdens een trainingsavond.

Word wie je werkelijk bent. 

Debbie 45 jaar
Anton 43 jaar
Bob 25
Anita 24 jaar 

Huize vlinder is een gezinsvervangend tehuis dat is opgezet door bezorgde ouders. Zij wilden niet dat hun kinderen opgroeiden in een onpersoonlijk tehuis. Het tehuis bestaat nu vier jaar en sluit heel goed aan bij de behoefte van de bewoners. Er wonen in totaal acht bewoners in een geschakelde twee onder een kap woning.

Een van de oprichters, Debbie 45, zit in het dagelijks bestuur van het gezinsvervangend tehuis en zij heeft een belangrijke vinger in de pap. Zij doet het personeelsbeleid, de financiën en wat al niet meer. Dat is knap, want na haar scheiding heeft ze moeten knokken voor haar dochter. Nu wordt ze door de stichting Huize Vlinder betaald om de boekhouding en het personeelsbeleid te doen. Deze boekhouding doet zij in het gezinsvervangend tehuis. Er is een kantoor dat door haar gebruikt wordt. Deze wordt ook gebruikt door de begeleiding voor het schrijven van de rapportage en de overdracht. 

Debbie is moeder van de licht verstandelijk gehandicapte Anita die er al vanaf het begin woont. Anita zit zo te zien goed op haar plek, zij is een vrolijke meid van 24 jaar. Zij werkt in de kantine van de kamer van koophandel in Deventer. 

Senior begeleider Anton (43 jaar) is al vanaf de oprichting werkzaam bij Huize Vlinder. Zijn hart gaat helemaal voor de doelgroep en Anton is niet beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken. Waarbij hij er naar streeft om de bewoners zo zelfstandig mogelijk te maken. 

Bob (25 jaar) is sinds een jaar begeleider bij Huize Vlinder.  Bob werkte eerst voor de Rabobank.  Er moest echter bezuinigd worden bij de bank en Bob heeft er voor gekozen om zijn hart te volgen en heeft zich laten omscholen tot verpleegkundige. Hij kan het erg goed vinden met Anton. Maar de klik met Anita is bijzonder te noemen. Anita lijkt zich helemaal vertrouwd te voelen bij Bob. Maar naast dat ze goed met elkaar kunnen praten kunnen ze ook goed met elkaar lachen. 

Naast een paar goede jaren heeft Huize Vlinder afgelopen jaar ook moeten bezuinigen. Deze bezuinigingen zijn goed opgevangen omdat de begeleiders allemaal een stap harder zijn gaan werken. 

Het is vrijdagmiddag en de andere bewoners zijn op weekendverlof naar hun ouders. Debbie maakt nog even haar laatste administratie af. Anita zit nog wat op haar kamer muziek te luisteren en Anton en Bob ruimen de laatste dingen in de woonkamer op. Op vrijdagmiddag wordt er ook nog een biertje met elkaar gedronken als afsluiting van de week. 

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt