Onder de vlag van de hemel

In 1918 had de Profeet Abraham Atwater een visioen. Jezus Christus vertelde hem, onder andere, dat de meest rechtschapen mannen meerdere vrouwen moesten hebben om zich zo veel mogelijk voort te planten. Hij richtte een kerk op: de Eeuwige Gemeenschap van Jezus Christus, Redder. De volgende Profeet,

Zijn zoon Harmen, vertrok in 1946 met 200 volgers naar Nueva Hollandia, een nieuwe kolonie in de oerwouden van Paraguay. Hoewel polygamie ook verboden was in Paraguay, wist de kolonie te overleven door dictator Alfredo Stroessner te helpen met zijn dissidentenprobleem.

Harmen werd opgevolgd door de huidige profeet Roemer. Toen Stroessners dictatuur viel, zorgde hij ervoor dat de kolonie overleefde door corruptie en samenwerking met een drugskartel. Tot op de dag van vandaag is veel technologie strikt verboden in de kolonie en leven ze geïsoleerd. Er is elektriciteit voor licht, er is wat landbouwapparatuur, een paar jeeps en slechts één enkele satelliettelefoon voor noodgevallen. Al het andere is verboden.

Onder Roemers leiderschap is het “op de bus zetten” van jonge mannen geëxplodeerd. Om ervoor te zorgen dat de belangrijke, vooral oudere, mannen van het dorp voldoende vrouwen kunnen hebben, worden vooral jongere mannen uit de kolonie gezet – door ze letterlijk in het dichtstbijzijnde dorp op de bus naar Asunción te zetten. Soms verdwijnen echter ook belangrijkere mannen, als ze uit de gratie zijn gevallen.

Roemer heeft maar één zoon: Abraham (30-32). Hij is de beoogde opvolger van Roemer. Hij is een gevoelige, intelligente man, maar, in tegenstelling tot zijn vader, niet erg krachtig of besluitvaardig. Hij heeft “maar” drie vrouwen – erg weinig voor een man met zijn leeftijd en status. Ook heeft maar twee kinderen – dochters ook nog eens. Echter: nog steeds geen zoon.

Zijn oudste vrouw is Marga (50-55) – zo’n 13 jaar geleden aan hem toegewezen door zijn vader. Marga is de meest gerespecteerde en gevreesde vrouw in de kolonie, ondanks het feit dat zij geen kinderen heeft. Zij wordt gezien als het hoofd/de toezichthouder van de andere vrouwen in het dorp, functioneert als verloskundige/vroedvrouw en volgt hun menstruatiecyclus om te kijken of ze zwanger zijn.

Aaltje (25-30) is zijn tweede en favoriete vrouw. De enige vrouw die hij zelf heeft opgeëist. Abraham is niet haar eerste man – dat was Reindert, die zo’n 10 jaar geleden is verdwenen. Ze heeft één zoon van Reindert, ook genaamd Reindert. Hij is nu zo’n 12, 13 jaar. Ze heeft verder twee dochters met Abraham: Els en Kaatje.

Geesje (16-17) is Abrahams jongste vrouw. Nou ja, vrouw? Misschien geen klein meisje meer, maar ook nog niet volwassen. Ook zij is aan Abraham toegewezen. Zij is nog niet zo lang getrouwd met hem en heeft nog geen kinderen. Zij is een nakomertje van een jonge moeder en fiks oudere vader.

Roemers gezondheid gaat snel achteruit. Zijn autoriteit is nog volledig, zijn geest is meestal nog scherp, maar zijn lichaam werkt niet meer mee. Hij leeft niet lang meer. Abraham wordt dan Profeet, maar niet iedereen is hier blij mee. Hij wordt gezien als zwak – en er gaan geruchten dat de nieuwe Paraguayaanse regering het bestaan van deze sekte én haar banden met de kartels niet langer zal tolereren. Dus een sterke profeet is nodig.

Dit, en andere huishoudelijke onderwerpen, komen in de loop van de dag ter sprake in de keuken van het huis van Abraham en zijn drie vrouwen.

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt