Gedreuzel

Persoon 1: rond je elfde leverde een uil een toelatingsbrief af voor Toverburg – de meest prestigieuze toverschool van Nederland. Tot dan toe onbekend voor jou. Omdat jij de een van de weinige leerlingen van niet magische afkomst was, werd je onder de vleugel genomen door Persoon 2 – de gerespecteerde en wijze hoofdmeester(es) van de school.

Je begon enthousiast, maar nu ben je gedesillusioneerd, ook al ben je misschien wel de beste leerling van de school. Binnenkort is je eindexamen, maar je weet dat je niets aan je diploma zal hebben. Niet in de toverwereld, want daar draait het alleen maar om afkomst en familie. Niet in de gewone wereld, want aan vakken als wiskunde, taal, economie, etc. doen ze niet op Toverburg. Je denkt daarom aan stoppen.

Persoon 2: je maakt je zorgen over persoon 1. Hij/zij is de enig overgebleven leerling met een niet-magische afkomst. Als hij/zij stopt, zit je met een probleem: Ministerie van Magische Zaken zet de subsidies stop of, erger nog, ze ontslaan je, omdat je niet aan hun diversiteitseisen kan voldoen.

Vanavond is jullie wekelijkse schaak-avond.


Erfgoed

Persoon 1 en persoon 2, jullie zijn al jaren gelukkig getrouwd en wonen in de Vijfhoek met jullie bloedjes van hoogblonde kinderen. Enige tijd geleden is de vader van een van jullie overleden. Als gevolg hiervan hebben jullie de Tweede Wereldoorlogverzameling van zijn/haar vader geërfd. Omdat het een behoorlijk grote collectie is, hebben jullie besloten het meeste te verkopen en alleen de dierbare stukken te houden. De collectie slinkt goed en het levert een leuk zakcentje op, maar het valt op dat alleen Nazi-voorwerpen overblijven, omdat een van jullie hier wel heel erg geïnteresseerd in blijkt te zijn. De ander voelt zich hier niet comfortabel bij, en gaat, nu de kinderen naar bed zijn, hierover het gesprek aan met je partner.


Onder de vlag van de hemel

In 1918 had de Profeet Abraham Atwater een visioen. Jezus Christus vertelde hem, onder andere, dat de meest rechtschapen mannen meerdere vrouwen moesten hebben om zich zo veel mogelijk voort te planten. Hij richtte een kerk op: de Eeuwige Gemeenschap van Jezus Christus, Redder. De volgende Profeet,

Zijn zoon Harmen, vertrok in 1946 met 200 volgers naar Nueva Hollandia, een nieuwe kolonie in de oerwouden van Paraguay. Hoewel polygamie ook verboden was in Paraguay, wist de kolonie te overleven door dictator Alfredo Stroessner te helpen met zijn dissidentenprobleem.
Lees verder “Onder de vlag van de hemel”


Complicated

June Vinyard (muzikante/ster, 37j.),
Luuk (nieuwe manager, ca. 40),
J.B. (jonge hippe producer en songwriter, 24j.)

June Vinyard werd op haar 16e beroemd als een puberende poppunkzangeres. Nu, zo’n 20 jaar later, is ze niet de ster die ze toen was, maar doet ze het nog steeds best ok. Vooral ten opzichte van haar donkerste jaren. Omdat het moeilijk is voor iemand om op zo’n jonge leeftijd zo bekend te worden, begon ze jong met drinken en raakte hieraan verslaafd. Het breekpunt was een auto-ongeluk dat ze veroorzaakte, toen ze op haar 26e dronken achter het stuur zat. Hierbij zijn een jonge moeder en haar kind omgekomen. Gelukkig is June uit dit dal opgeklommen, is ze nu al jaren nuchter en zet ze zich in voor allerlei goede doelen.

Lees verder “Complicated”
Heilstaat

Persoon 1 (vader/moeder): in de vroege jaren tachtig was jij universitair onderzoeker in West-Duitsland.  Op een dag hebben je partner en jij jullie kinderen halsoverkop meegenomen naar Oost-Duitsland, onder het mom van een dodelijk zieke oma. Bij het tankstation op de weg naar Berlijn bleken er echter Stasi-agenten te wachten en vertelden jullie het echte verhaal: jij was voor de DDR. Omdat jullie op het punt stonden gearresteerd te worden, zijn jullie naar Oost-Duitsland gevlucht.

Persoon twee (kind): jouw broer/zus was meerderjarig en kon dus op eigen houtje terug naar de BRD. Jij moest echter blijven en werd met je ouders DDR-burger. Je ouders beloofden je dat het daar het paradijs was, maar al snel realiseerde je, dat niets minder waar was. Je weet niet of je ouders hetzelfde dachten.
Lees verder “Heilstaat”


Die kinderen van de nacht van tegenwoordig

Persoon 1: jij bent een vampier. Al eeuwen zwerf jij door Europa op zoek naar slachtoffers én, heel soms, uitverkorenen om tot vampier te maken. Tegenwoordig is dat makkelijker dan verwacht: je vindt je slachtoffers via verschillende dating- en seks-apps. Uitverkorenen zijn er echter minder, maar ja, de lat ligt hoofd. Onlangs heb je persoon 2 ontmoet, die uitermate geschikt zou zijn als nobele vampier. Na veel intense chats en een paar dates, zorgvuldig gepland om jouw vampirisme te verbergen, heb je hem/haar gister tot vampier gemaakt.

Persoon 2: Er komt natuurlijk veel op je af nu. Gister was je gewoon een woke millennial/Gen Z’er, op zoek naar liefde, vandaag ben je een ondood kind van de nacht. Persoon 1 lijkt ook hoge verwachtingen van je te hebben en wil je veel leren. Jij voelt je echter nogal ongemakkelijk, want dit is allemaal zonder jouw consent gebeurd. En hoe gaat het vampirisme samen met jouw veganisme?


Schat van een vader

Onlangs is jullie vader, de 24e Hertog van Rectum, overleden. Hij stond bekend als een schelm en een avonturier, die vooral zijn eigen gang ging, en leefde van het familiefortuin op het statige familielandgoed. Jullie – Alex, Bo en Chris – zijn hier opgegroeid, maar in de loop der jaren uit elkaar gegroeid, tot spijt van jullie vader.
Om jullie na zijn dood weer samen te brengen, heeft hij jullie alle drie deel van een schatkaart gegeven waarmee jullie samen zijn testament kunnen vinden, ergens op het oude landgoed. Om deze reden zijn jullie nu samen in het landhuis.
Lees verder “Schat van een vader”