Cluedo. – 15 maart 2024

Op 15 maart 2024 stonden we weer in Theater Fazant met een nieuwe voorstelling ‘Cluedo’! Het verhaal speelde zich af in een fraai landhuis in de Art Deco stijl.

Spelers: Arjen, Julia, Nynke en Rianne.

Verhaal door Adinda en Paul.


Het basisverhaal

Verscholen in de bossen dicht bij Deventer ligt landgoed ‘Swaenesteyn’, met daarop een statig landhuis, geheel in de Art Deco stijl. Wanneer je de laan oprijdt, word je als eerst begroet door een roedel windhonden en een Koningspoedel. Om het landhuis ligt een aangelegde tuin die dagelijks door 3 tuinmannen verzorgd wordt. Het landhuis zelf heeft twee torentjes, 8 balkons en door de vele ramen kun je blikken opvangen van het weelderige interieur.

Al sinds 1626 is het landgoed in handen van de familie ‘van Balveren’ en wordt traditiegetrouw nagelaten aan de oudste zoon. De welvaart is door de familievader Jan-Coen vergaard. Hij was koopman en actief in de zouthandel. Handeldrijven zit duidelijk in hun bloed, want met elke generatie werd de welvaart van de familie vergroot. Vandaag de dag is dit landgoed niet het enige prestigeproject dat de familie bezit.

Op dit moment woont Jan-Peter van Balveren er samen met zijn vrouw en hun twee dochters. Jan-Peter heeft het imperium van zijn voorvader overgenomen en handelt in kruiden en specerijen. Jan-Peter is een handelaar in hart en ziel en nodigt jaarlijks de mensen met wie hij zaken doet een weekend op zijn landgoed uit. Tijdens dit weekend mogen zij in het landhuis verblijven en een graantje meepikken van de bourgondische levensstijl van de familie. Het doel van dit weekend is natuurlijk handel, maar jullie weten allemaal dat het ook laten zien wat je waard bent. Voor dit weekend worden niet zomaar mensen uitgenodigd, je moet van goede huize komen om hier een introductie te krijgen.

Josephine (Julia) van Balveren: Jij bent getrouwd met Jan-Peter en hebt dit weekend georganiseerd. Jouw meisjesnaam is ‘Van Puffelen’ en Antony is je oudere broer. Je hebt, toen je toe trad in de familie, niet alleen afstand gedaan van die naam, maar ook van jouw positie in de rederij van de familie. Nu ben jij de ambassadeur van de familie ‘Van Balveren’ en houd je je vooral bezig met het organiseren van dit weekend. Alles wordt door jou tot in de puntjes georganiseerd. Jan-Peter houdt zich altijd afzijdig tijdens dit evenement, hij doet, traditiegetrouw, alleen zijn intrede tijdens de brunch op zondagochtend. Omdat Jan-Peter zich afzijdig houdt, probeert iedereen jou te paaien.

Anthony (Arjen) van Puffelen: Jouw voorvader Antonio, naar wie jij vernoemd bent, werd door Jan-Coen (voorvader van familie Van Balveren) aangesteld als klerk in zijn tijd als koopman. Daar is een broederlijk band ontstaan tussen de twee families. Deze is door de jaren heen hechter geworden en nu zelfs versterkt door de verstrengelde stambomen.
Jij handelt in vis en bezit één van de grootste rederijen ter wereld. Vijf jaar geleden ben jij ook zakelijk gezien de band aangegaan met de familie van Balveren. Nu hebben jullie diepvries visfilets op smaak met de kruiden van de familie van Balveren. Jij hebt dit jaar nog ideeën voor meer combinatiemogelijkheden en wil deze graag bespreken.

Nicolette (Nynke) Both: Jouw voorvader Pieter leidde als eerste gouverneur-generaal expedities naar Nederlands-Indië. Je familie zat niet in de handel, maar sloot contracten met de voornaamste vorsten. Deze contracten bepaalden dat de Nederlanders het eerste ‘afkooprecht’ van de productie hadden. De handelaren onderhandelen verder over de prijs. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat er een band is ontstaan tussen de families Both en van Balveren.
Jij bent je voorvader achterna gegaan en bent ook jurist van beroep; je maakt handelscontracten. Je hecht hierbij waarde aan transparantie en gelijkheid. Een goed contract is in jouw ogen alleen fair ‘Wanneer beide partijen een beetje ontevreden zijn’. Omdat de band tussen de familie Both en de familie van Balveren zover teruggaat, heb jij jaren geleden een speciale functie gekregen tijdens deze weekenden. Jij zorgt ervoor dat de handelsakkoorden die dit weekend gesloten zijn niet bij een mondeling akkoord blijven, maar op papier komen en dat het eerste afkooprecht bij de handelaar blijft.

Rosalinde (Rianne) van Marwijk: Jij bent een selfmade woman. Anders dan de anderen heb jij geen oud-geld familie. Jij hebt je wijnhandel zelf opgebouwd tot een imperium. Dat is voor een vrouw zonder naam een enorm karwei en het duurde dan ook even voordat je hier werd uitgenodigd. Ook dat heb je zelf gedaan; je bleef Josephine maar flesjes van haar favoriete bocht sturen. In eerste instantie werd je alleen betrokken door wijn te serveren tijdens het weekend. Maar toen je je eigen tequila ging verkopen, werd het een samenwerking met het zout van de familie van Balveren en mocht je ook als gast verblijven. De familie van Balveren is nu investeerder in de Tequila tak van je bedrijf. Jij vindt het belangrijk om de relatie goed te houden, want jij hebt ambitieuze, maar riskante plannen om verder uit te breiden. Je wil dit weekend dan ook graag ontdekken of de familie van Balveren hun wortels wat dieper in jouw bedrijf wil planten.

Tijdens dit weekend geldt er regel: ‘ Wat er op het landgoed gebeurt, blijft op het landgoed’. Het is ten strengste verboden om ook maar iets van dit alles naar buiten te brengen, met name de pers en sociale kanalen worden gevreesd. Jullie zijn vanmiddag aangekomen, hebben zojuist genoten van een heerlijk diner, georganiseerd en zorgvuldig samengesteld door Josephine en verplaatsen je naar de salon. Hier kunnen jullie genieten van een drankje, je terugtrekken naar jullie eigen vertrek of gebruik maken van een van de voorzieningen die zich hier op het landgoed bevinden. Oh ja, elk jaar is er een andere dresscode. U hebt zich hopelijk toch wel allemaal aan de dresscode gehouden he?