Een spel in een spel

De gevangenis Bardzimo is één van de best bewaakte gevangenissen. Hier zitten criminelen die een minimale straf hebben van 10 jaar. De best bewaakte afdeling waar criminelen zitten die levenslang hebben, bevindt zich op de bovenste etage van het complex. Hier is de verhouding criminelen en cipiers 1 op 1. Er zijn twee criminelen dus ook twee cipiers. Deze cipiers wisselen nog wel eens, maar altijd in vaste partners.

Karsten en Gregor, na een periode van training in Rusland zijn jullie aangesteld om met z’n tweeën twaalf maanden te dienen in de Bardzimo gevangenis. Jullie hebben net vier van die maanden erop zitten. Al vroeg in jullie samenwerking bleek dat jullie onverbiddelijk zijn en dat jullie de gevangenen uitstekend in het gareel kunnen houden. Jullie stegen elke maand naar een nieuwe afdeling en zijn nu uitgekozen om de laatste 8 maanden te dienen op de zwaarste afdeling van de gevangenis; het penthouse.
De cel bestaat uit een grote ruimte waar zowel de criminelen als de cipiers zich in bevinden. Hier mogen de criminelen luchten. Achter de ‘gemeenschappelijke’ ruimte bevindt zich een lange gang met drie deuren. Eén deur leidt naar de cel van Emerita, één deur leidt naar de cel van Phil en één deur leidt naar de zwaarbeveiligde ruimte die alleen voor de cipiers beschikbaar is. Vanaf hier is het ook mogelijk om naar de andere afdelingen en, met behulp van de juist sleutel, zelfs om de vrijheid tegemoet te gaan. Criminelen mochten in het penthouse zelf kiezen of zij naar hun cel gaan of niet. Cipiers mogen ze ook verplichten tot het verplaatsen naar een ruimte en kunnen doormiddel van camera’s ook vanuit de beveiligde cel zicht houden op alle ruimtes waar de gevangenen kunnen komen.

In het penthouse zitten twee meedogenloze criminelen; Emerita en Phil.
Emerita moet 20 jaar zitten voor cocaïnesmokkel en de moord op een getuige. Ze was het mastermind dat via een modellenbureau cocaïne en andere drugs smokkelde. In 2010 werd zij gearresteerd toen een van haar loopdames met 55 kilo cocaïne werd betrapt (toevallig exact zoveel als het jonge model zelf woog). Het eerder genoemde model zou tegen Emerita getuigen, maar werd een dag voor de zitting dood gevonden in een ‘veilige woning’. Op haar lichaam werd een briefje gevonden ‘Ik verraadde mijn baas, laat niemand mij volgen’. Na deze vondst durfde niemand meer te getuigen. Toch werd er genoeg bewijs gevonden om Emerita aan de moord te linken.
Phil is veroordeeld voor oorlogsmisdaden in Ethiopië, hij vluchtte hierna naar Nederland (wat geen uitleververdrag heeft met Ethiopië). In Ethiopië zou hij de doodstraf krijgen voor oorlogsmisdaden tegen de lokale bevolking. In Nederland is hij veroordeeld tot levenslang.
Normaal gesproken zouden dit soort criminelen niet op deze afdeling geplaatst worden maar Emerita en Phil blijken niet te functioneren in een groepsgevangenis.

Emerita begon haar straf in vrouwengevangenis in Ter Peel. Kort na haar aankomst braken hier gevechten tussen de gevangenen uit, werden cipiers belaagd en vielen er zelfs doden. Emerita bleek in het geheim een grote invloed te hebben op haar medegevangenen en zette ze tegen elkaar op. Ze is een meester in manipuleren en de enige oplossing bleek een opsluiting weg van een beïnvloedbare groep.

Phil zat een deel van zijn straf al uit in de Bijlmer Bajes. Hier werden in het geheim moorden gepleegd op de ‘laagste’ gevangenen. Door reorganisatie moest Phil vertrekken en omdat de moorden doorgingen bij de gevangenis waar hij naar werd overgeplaatst en stopten in de Bijlmer, werd ook voor hem besloten dat hij niet meer in een groep teruggeplaatst zou worden.

Door deze twee gevangenen samen te plaatsen in het Penthouse is de gedachte dat ze in elk geval niemand behalve elkaar kunnen beïnvloeden.

Omdat zowel Phil als Emerita een meester zijn in het manipuleren, worden de cipiers periodiek gewisseld. Er wordt hen op het hart gedrukt om geen persoonlijke zaken te delen. Het management team heeft me dan ook gevraagd om hier niet te veel over hen te schrijven, zodat Emerita en Phil zo min mogelijk over hen weten. Maar Emerita en Phil zijn snel en gehaaid. Zo weten ze al dat Karsten en Gregor beiden van Russische afkomst zijn, maar al sinds hun geboorte in Nederland wonen. Ze weten dat ze beiden single zijn, op vrouwen vallen, elkaar sinds het begin van de opleiding al kennen en sindsdien onafscheidelijk zijn. Ze weten dat Karsten dol is op kipnuggets en Gregor wakker te maken is voor een wildschotel en dat hij graag zijn eigen wild schiet. En dat allemaal zonder dat Gregor of Karsten deze informatie zelf met ze hebben gedeeld. Gregor en Karsten komen namelijk vandaag voor het eerst aan op deze afdeling en maken dadelijk kennis met onze twee gevangenen. Hierbij overhandig ik aan jullie beiden een set met sleutels voor het Penthouse. Een goede dienst gewenst!

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt