Kinnum

Twee zussen, Melanie en Julia en broer Marcel met echtgenote Esther zijn in de boerderij van hun ouders op Terschelling bij elkaar om te bespreken wat er allemaal geregeld moet nu na het overlijden van hun 76-jarige moeder twee weken geleden.

De boerderij moet verkocht en de spullen verdeeld. Na het pensioen van vader zijn ouders naar Terschelling verhuisd en kochten de boerderij. Zij hebben er samen nog 13 jaar gewoond. Hij is 4 jaar terug overleden aan een hartstilstand. Moeder was beelden kunstenares en is vanaf dat moment weer meer gaan schilderen. Ze liet de deel tot atelier verbouwen.

Sinds de dood van vader is het met moeder langzaamaan achteruit gegaan. Ze werd vergeetachtig en het laatste jaar was het soms echt moeilijk: ze vergat boodschappen te doen, te wassen en is een keer door een buurman terug naar huis gebracht toen ze midden in de nacht over het strand liep.

De boerderij is al sinds het overlijden van vader niet meer bijgehouden en zal flink opgeknapt worden bij verkoop. Daarnaast staat het er vol met oude meubels en kunst objecten van moeder die nooit verkocht zijn.

De broer en zussen zijn sinds het overlijden van moeder niet meer in de boerderij geweest: alleen Marcel was er even om kleding van moeder op te halen voor de uitvaart. Moeder is bij vader in het graf bijgezet in Bolsward waar zij vandaan kwamen.

Op het moment dat de voorstelling start zijn Esther en Marcel nog niet gearriveerd. Zij hebben de boot gemist en komen later. Melanie en Julia zijn samen gekomen en net binnen.

Melanie (36): Na je echtscheiding, 2 jaar geleden, ben je in de bijstand terecht gekomen. Je doet je best om alle eindjes aan elkaar te knopen en de boel op de rit te houden. Je hebt twee kinderen Barry van 7 en Ilse van 5. Je tijd breng je door met helpen op school, helpen in het wijkcentrum bij activiteiten en je loopt een krantenwijk. Je woont in een huurhuisje in Apeldoorn. Het ontbreekt je aan financiën om elke week naar je moeder te gaan, maar zo vaak als je kunt ga je. Elke schoolvakantie ga je ook met de kinderen logeren. Je bent verdrietig over het verlies van je moeder en wilt dat deze middag zo rustig mogelijk verloopt.

Julia (40): Je bent vrijgezel en werkt als inkoper bij de wereldwinkel. Je bent vaak op reis en dit leven bevalt je prima. Je woont in Utrecht op een ruim appartement maar het liefste zou je een huisje op Bali kopen. Daar kom je voor je werk twee keer per jaar en je vindt het daar heerlijk. Je kwam weinig op Terschelling. Je moeder en jij botste nogal.

Marcel (38): Je woont met je vrouw en tweeling Evie en Boris van 8 in Harlingen. Je werkt als manager bij een grote bank in Leeuwarden en hebt het erg naar je zin. Je bent een rustige man die niet snel van zijn stuk gebracht is en weloverwogen keuzes maakt. Je bezocht je moeder elke zondag en de laatste maanden bleef je zelfs vaak overnachten om je moeder te helpen. Dit tot grote onvrede bij je vrouw, die vindt dat je daardoor veel te weinig thuis bent.

Esther (36): Je bent getrouwd met Marcel en moeder van een tweeling van 8: Evie en Boris. Daarnaast werk je als apothekersassistente. Je bent iemand die de zaken graag goed op orde heeft en graag zelf alles regelt. Zowel voor je kinderen als voor Marcel. Wanneer jij het regelt komt het iig goed! Je baalt er enorm van dat Marcel elk weekend bij zijn moeder was. Om de week ging je op zondagmiddag wel mee met hem en de kinderen, maar om heel eerlijk te zijn heb je niks met dat suffe eiland, met die armoedige boerderij en met zijn trieste moeder met haar belachelijke schilderijen. Je bent blij dat hier nu een einde aan is gekomen.

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt