Ik wil gewoon terug!

Persoon A, 2 jaar geleden ben jij naar Nederland verhuisd omdat dat het geboorteland is van jouw vader. Nederlands vind je maar een moeilijke taal en op school word je vreselijk gepest. Vandaag ben je na school in elkaar geslagen.

Persoon B, jij bent de vader van persoon A. Eigenlijk dacht je dat jouw dochter het wel fijn vond in Nederland maar nu jouw dochter met een wond in haar gezicht thuis komt wil je toch wel weten wat eraan de hand is.


Oost West Thuis Best

Door de vergrote toestroom van vluchtelingen uit de Oekraïne wordt een asielzoekerscentrum in een voormalig kantoorpand in Leiden gevestigd. Niet alleen Oekraïners, maar asielzoekers uit allerlei windstreken worden er gehuisvest. Het gebouw had in de jaren 80 voor hip door kunnen gaan, maar valt inmiddels vooral op door de gelijkenis met Oostblok architectuur. In het nieuw geopende asielzoekerscentrum wordt als dagactiviteit voor de nieuwelingen een kookcursus gegeven.
Lees verder “Oost West Thuis Best”


Community

Jullie leven in een commune samen in Huize Samenzijn en hebben gisteren een feest gehad in de tuin ter ere van jullie 10 jarig bestaan. Jullie zijn zelfvoorzienend. Eerlijkheid, eendracht en echtheid staan bij jullie hoog in het vaandel. Jullie hebben een biologische moestuin, een rustruimte waar veel activiteiten georganiseerd worden zoals mindfulness, yoga, lezen, klankschalen therapie ed.
Lees verder “Community”


Ik ben toch ook belangrijk!

Dochter: jij bent zoals elke dinsdag avond bij jouw vriendje geweest om samen op zijn kleine zusje te passen, alleen gebeurde er iets erg onverwachts. Er werd namelijk ingebroken en ze hebben jouw vriendje neergeschoten, recht voor jouw ogen. Je kon zijn zusje nog net op tijd halen en stiekem ontsnappen. Inmiddels is het 1 week later, jouw moeder is al die tijd op vakantie geweest en je hebt er alles aan gedaan om haar te bereiken, tevergeefs.

Moeder: jij bent lekker een weekje op vakantie geweest en je hebt alles van thuis achter je gelaten, zo ook jouw dochter. Geen idee van wat er zich thuis allemaal afspeelde heb je nooit op de berichten, emails, telefoontjes, brieven en al het andere gereageerd. Nu kom je thuis en wil jouw dochter niet eens hallo tegen je zeggen, tijdens het eten vraag je wat er aan de hand is.
Aangereden

aangereden

Dochter: je bent bij je vriendje geweest eten en hij heeft aangeboden je naar huis te brengen. Dan gebeurt er iets vreselijks, jullie worden aangereden. Het enige wat je je kan herinneren is geschreeuw, pijn en je vriendje die je naam roept. Ondertussen is het alweer 3 weken verder, een hele lange tijd heb je in coma gelegen en je bent nu eindelijk zover in je revalidatie dat je weer goed kan praten en denken.

Moeder: jij bent natuurlijk heel erg geschrokken door wat er met jouw dochter is gebeurt. Je moet haar alleen iets heel vervelends vertellen, namelijk dat haar vriendje het auto-ongeluk niet heeft overleeft. Ook is het zo dat ze met opzet zijn aangereden en de dader nog steeds niet is gevonden.


Backpacking

Vier vrienden zijn op backpack vakantie gegaan naar Peru voor 4 weken. Ze kennen elkaar van de studententijd en zijn nu net allemaal afgestudeerd. Ze hebben net een driedaagse trekking achter de rug en zijn nu in een leuk hostel beland waar zij na vertrek van een groepje luidruchtige Australiërs het rijk alleen hebben. De scene speelt zich af in de gemeenschappelijke woonkamer in week 2 van de reis.
Lees verder “Backpacking”


Hoe heet is de soep?

Julia is de dochter van een Italiaans vader en Nederlandse moeder. Toen haar ouders vijf jaar geleden overleden, erfde Julia de zieltogende pizzeria van haar vader. Het menu bestond destijds uit de bekende nietszeggende mix van pizza’s en pasta’s, waarbij als toetje steevast een bord slechte tiramisu werd gepromoot. Op een enkele trouwe stamgast uit de buurt na, kwamen er eigenlijk nauwelijks nog gasten. De pizzeria was een voorbeeld van vergane glorie, maar lag wel op een prachtige locatie in de stad. Bovendien voorzag Julia in het hogere segment van de markt veel interesse voor Italiaanse Haute Cuisine. Ze besloot daarom het roer drastisch om te gooien.
Lees verder “Hoe heet is de soep?”


Familieleed

Ilse (37) en Mark (39) wonen samen; de moeder van Mark, Marloes (60), woont bij hen in huis.

Ilse en Mark wonen sinds 8 jaar samen en sinds 3 maanden hebben ze de moeder van Mark in huis genomen omdat deze wat lichamelijk hulpbehoevend is. Geestelijk is er niets aan de hand, het is slijtage in de gewrichten van de benen. En dit is zodanig erg dat moeder moeilijk alleen kan lopen. De verzorging van moeder vraagt de nodige energie; vooral de afgelopen twee weken liepen de spanningen wat op. Vooral bij het nachtelijk wc bezoek is er ondersteuning nodig.
Lees verder “Familieleed”