Ons favoriete format is dat van de ‘Nachtgasten’. Wij spelen dit format zo graag omdat het voor alle partijen spannend is. Als schrijver omdat de voorstelling valt en staat bij een goed verhaal. Als speler omdat je tot een week voor de voorstelling niets weet. Daarna leef je een week lang alleen met een kleine hint, zoals welke kleding je gaat dragen tijdens de voorstelling.

We hebben onze zelfgeschreven verhalen volgens het Nachtgasten format verzameld. Het schrijven van een verhaal kost ons gemiddeld 2 tot 3 dagen. Aangezien we deze verhalen maar 1 keer kunnen spelen, wisselen we deze graag uit met anderen. We hopen hiermee nieuwe verhalen terug te krijgen. Mocht je zelf een verhaal hebben die je kan uitwisselen, dan houden we ons aanbevolen! De algemene verhalen zijn op de site te vinden. Wil je de geheimen bij het verhaal ontvangen, stuur ons dan een mailtje. Heb je zelf ook verhalen geschreven die je wil delen, laat het ons weten. 

Uitleg format ‘Nachtgasten’

Het format Nachtgasten is bedacht door Koen Wouterse, Jef Hoogmartens, Yorick Zwart en Niels Croiset.

In dit format krijgen de acteurs een achtergrondverhaal dat ze pas te horen krijgen tijdens de voorstelling. Tegelijkertijd met het publiek horen zij een algemeen verhaal en daarna krijgt elke acteur individueel een persoonlijk karakter met drie tot vijf geheimen. Het publiek kent alle geheimen, de spelers alleen de eigen geheimen. Ook tijdens het spelen weten de acteurs vaak niet wat er zich ontwikkelt terwijl ze achter de schermen staan. Dat merken ze wel weer als ze opkomen. Dit zijn de spelregels


Familieleed

Ilse (37) en Mark (39) wonen samen; de moeder van Mark, Marloes (60), woont bij hen in huis.

Ilse en Mark wonen sinds 8 jaar samen en sinds 3 maanden hebben ze de moeder van Mark in huis genomen omdat deze wat lichamelijk hulpbehoevend is. Geestelijk is er niets aan de hand, het is slijtage in de gewrichten van de benen. En dit is zodanig erg dat moeder moeilijk alleen kan lopen. De verzorging van moeder vraagt de nodige energie; vooral de afgelopen twee weken liepen de spanningen wat op. Vooral bij het nachtelijk wc bezoek is er ondersteuning nodig.
Lees verder “Familieleed”


Oost West Thuis Best

Door de vergrote toestroom van vluchtelingen uit de Oekraïne wordt een asielzoekerscentrum in een voormalig kantoorpand in Leiden gevestigd. Niet alleen Oekraïners, maar asielzoekers uit allerlei windstreken worden er gehuisvest. Het gebouw had in de jaren 80 voor hip door kunnen gaan, maar valt inmiddels vooral op door de gelijkenis met Oostblok architectuur. In het nieuw geopende asielzoekerscentrum wordt als dagactiviteit voor de nieuwelingen een kookcursus gegeven.
Lees verder “Oost West Thuis Best”




Hoe heet is de soep?

Julia is de dochter van een Italiaans vader en Nederlandse moeder. Toen haar ouders vijf jaar geleden overleden, erfde Julia de zieltogende pizzeria van haar vader. Het menu bestond destijds uit de bekende nietszeggende mix van pizza’s en pasta’s, waarbij als toetje steevast een bord slechte tiramisu werd gepromoot. Op een enkele trouwe stamgast uit de buurt na, kwamen er eigenlijk nauwelijks nog gasten. De pizzeria was een voorbeeld van vergane glorie, maar lag wel op een prachtige locatie in de stad. Bovendien voorzag Julia in het hogere segment van de markt veel interesse voor Italiaanse Haute Cuisine. Ze besloot daarom het roer drastisch om te gooien.
Lees verder “Hoe heet is de soep?”


Community

Jullie leven in een commune samen in Huize Samenzijn en hebben gisteren een feest gehad in de tuin ter ere van jullie 10 jarig bestaan. Jullie zijn zelfvoorzienend. Eerlijkheid, eendracht en echtheid staan bij jullie hoog in het vaandel. Jullie hebben een biologische moestuin, een rustruimte waar veel activiteiten georganiseerd worden zoals mindfulness, yoga, lezen, klankschalen therapie ed.
Lees verder “Community”



Het leven vieren

Twee stelletjes (Don en Willeke en Manuel en Ymre) zijn samen een midweek in een huisje. Ze vieren hun vriendschap die bijna 5 jaar geleden is ontstaan in het ziekenhuis. Jasmijn, de dochter van Manuel en Ymre had leukemie en heeft anderhalf jaar gevochten voor haar leven. Ze is nu al 3 jaar stabiel maar blijft een zorgenkind. Ze is nu 8 en moet nog steeds twee keer per jaar op controle komen. Willeke en Don werkten in het ziekenhuis en hebben elkaar daar ook leren kennen. Ze zien elkaar minstens twee keer per maand en Willeke past regelmatig op Jasmijn zodat Ymre en Manuel dan naar de film kunnen of uit eten.
Lees verder “Het leven vieren”



Backpacking

Vier vrienden zijn op backpack vakantie gegaan naar Peru voor 4 weken. Ze kennen elkaar van de studententijd en zijn nu net allemaal afgestudeerd. Ze hebben net een driedaagse trekking achter de rug en zijn nu in een leuk hostel beland waar zij na vertrek van een groepje luidruchtige Australiërs het rijk alleen hebben. De scene speelt zich af in de gemeenschappelijke woonkamer in week 2 van de reis.
Lees verder “Backpacking”