Wijkcentrum de Brem

Wijkcentrum De Brem wordt gerund door vrijwilligers. Zeker sinds de beheerder Arie thuis zit na een hartinfarct is iedereen vol inzet om de boel draaiende te houden. In het wijkcentrum worden cursussen gegeven, bijeenkomsten voor de wijk georganiseerd, er wordt gebiljart, de harmonie oefent er etc.

Wilco (62) afgekeurd wegens rugklachten doet al sinds jaren vrijwilligerswerk bij de Bende. Sinds Arie in de ziektewet zit neem jij zijn taak over. Dit doe je met alle liefde en met heel je hart. Je maakt het rooster, regelt de inkoop van drank en eten, houdt de mailbox bij en doet de kas.
Sinds je vrouw is overleden 1 jaar geleden kom je veel in de Bende. Je draait bardiensten, speelt een potje biljart of helpt met stoelen en tafels sjouwen. Je bent een eenvoudige man met het hart op de juiste plek en gevoelig voor leed van anderen.

Wies (43) je bent alleenstaande moeder van 4 kinderen tussen de 8 en 15 jaar oud en hebt het niet makkelijk. Je leeft van een uitkering en je zwarte bijbaantje als poetshulp op 2 adresjes. Je houdt je hoofd kranig boven water maar jou zul je nooit horen klagen over geld. In de Bende organiseer jij de kinderactiviteiten: elke vrijdag kinder- of tienerdisco, op woensdag spelletjes uitleen en elke maand een game avond. Ook draai je regelmatig bardienst, zeker nu Arie weg is gevallen kom je wat extra uren.
Je bent het type ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Iedereen die anders is dan wat jij kent, bekijk je met argusogen.

Tonny (38) Jij bent 3 avonden medewerker bardienst in de Bende en komt af en toe een borrel drinken en een potje darten. Als er dingen geregeld moeten worden, mogen ze jou ook altijd bellen. Je woont nog maar een half jaar in deze stad en wilde graag nieuwe mensen leren kennen. Vandaar je vrijwilligerswerk. Je bent single en hebt geen kinderen. Je werkt 4 dagen per week als bedrijfsleider van een schoenenzaak.

Yorine (40) Je bent welzijnsmedewerker van Stichting de Paraplu (welzijnswerk) en hebt de wijk waar de Bende in staat onder je hoede. Twee middagen in de week ben je vast in de Bende voor de inloopmiddag voor senioren en voor de jeugdactiviteiten die je samen met Wies coördineert. Daarnaast geef je cursussen, voorlichtingen en ben aanspreekpunt voor iedereen in de wijk. Je bent echt de vertrouweling van iedereen die iets op zijn kerfstok heeft, hebt altijd een luisterend oor en voor iedereen tijd en aandacht. Zo ook voor de groep jongeren die jaren voor overlast zorgde in de wijk; die heb jij binnen weten te halen en organiseert nu met hen toffe activiteiten als graffiti middagen en rap workshops.

Esther (21) Je bent studente SPW (Sociaal Cultureel Werk) en loopt stage in de Bende. Je helpt mee met Wies met de kinderactiviteiten en ondersteunt Yorine met cursussen en voorlichtingen. Je bent enthousiast en ambitieus, hebt altijd veel ideeën en zit vol energie.
Het is zaterdagmiddag. Wilco heeft bardienst en Wies en Esther hebben afgesproken om de kinderkerstbingo voor te bereiden.

Geheimen opvragen

Geheimen opvragen

Wil je de geheimen van dit verhaal toegestuurd krijgen? Vul dan je gegevens in en dan sturen we het jou op. Heb je zelf ook verhalen? Dan zouden we die ook graag van jou krijgen. Alvast bedankt