Ons favoriete improvisatie format is dat van de ‘Nachtgasten’. Wij spelen dit format zo graag omdat het voor alle partijen spannend is. Als schrijver omdat de voorstelling valt en staat bij een goed verhaal. Als speler omdat je tot een week voor de voorstelling niets weet. Daarna leef je een week lang alleen met een kleine hint, zoals welke kleding je gaat dragen tijdens de voorstelling.

We hebben onze zelfgeschreven verhalen volgens het Nachtgasten format verzameld. Het schrijven van een verhaal kost ons gemiddeld 2 tot 3 dagen. Aangezien we deze verhalen maar 1 keer kunnen spelen, wisselen we deze graag uit met anderen. We hopen hiermee nieuwe verhalen terug te krijgen.

Mocht je zelf een verhaal hebben die je kan uitwisselen, dan houden we ons aanbevolen! De algemene verhalen zijn op de site te vinden. Wil je de geheimen bij het verhaal ontvangen, stuur ons dan een mailtje. Heb je zelf ook verhalen geschreven die je wil delen, laat het ons weten. 

Uitleg format ‘Nachtgasten’

Het format Nachtgasten is bedacht door Koen Wouterse, Jef Hoogmartens, Yorick Zwart en Niels Croiset.

In dit format krijgen de acteurs een achtergrondverhaal dat ze pas te horen krijgen tijdens de voorstelling. Tegelijkertijd met het publiek horen zij een algemeen verhaal en daarna krijgt elke acteur individueel een persoonlijk karakter met drie tot vijf geheimen. Het publiek kent alle geheimen, de spelers alleen de eigen geheimen. Ook tijdens het spelen weten de acteurs vaak niet wat er zich ontwikkelt terwijl ze achter de schermen staan. Dat merken ze wel weer als ze opkomen. Dit zijn de spelregels

Zelf verhalen schrijven?

Als je zelf ook verhalen wilt schrijven, dan hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.


Spokenjacht

Zoals het een oud en statig landhuis betaamt, doen er veel spookverhalen de ronde over het landhuis van de Hertogen van Rectum. De bekendste van deze verhalen gaat over het “Meisje in het Trappenhuis.” Velen claimen haar gezien te hebben – bovenaan de grote trap bij de entree van het landhuis verschijnt soms een jong meisje, gekleed in een blauwe jurk. Geruisloos zweeft zij naar beneden, de hoek om en verdwijnt dan. Niemand weet precies wie het is – Margaretha, de dochter van de 13e Hertog, of is het toch Rietje, een dienstmeisje uit de 19e eeuw?
Lees verder “Spokenjacht”


Toiletjuffers

Maria heeft jaren geleden een bedrijf opgericht dat openbare toiletten schoonmaakt. Maria en haar dochters zijn dan dus ook toiletjuf van beroep. Maria is al op leeftijd en heeft daarom de uitvoerende taken overgedragen aan haar dochters. Elk heeft een grote dependance voor zijn rekening. Georgina die op Utrecht Centraal, Priscilla die in Amsterdam en Natasja de enige internationale; die in Brussel.
Lees verder “Toiletjuffers”


De Melkmannen

Het is de jaren 60 van de 20ste eeuw. Tijdens de Duitse bezetting kwam er een sterke regulering van de melkhandel. De regering bepaalde dat boeren niet meer rechtstreeks aan de gebruikers melk mogen leveren. Melkboeren moesten kiezen tussen de voortzetting van de boerderij of de melkhandel. Het werk van ‘melkslijter of melkman’ werd hiermee in het leven geroepen. Zij kwamen met transportfietsen, melkschuiten, hondenkarren, paard en wagen en later ook een bakfiets de melk brengen. De melkman had soms een ‘loper’, een sleutel die op alle deuren paste. Hiermee konden ze de melk rechtstreeks in de pan gieten die klaarstond in de keukens van klanten. Vaak kopen klanten iets op krediet, het zogenoemde poffen.
Lees verder “De Melkmannen”


De drankfabriek

Jullie werken allemaal in een brouwerij. Persoon 4 is de eigenaar van de brouwerij, jullie verwachten dat die nog komt. Gisteren hebben jullie een groot bokbierfestival gehad. Vandaar komen jullie de spullen opruimen. Het valt jullie op dat de voorraad helemaal leeg is. Het was dit weekend stampes druk, dus dat zou het een en ander kunnen verklaren.


Intermedi

Restaurant Intermedi staat voor puur eten en genieten in een eenvoudige ambiance. Oprichters Caspar en Alina, broer en zus, hebben dit concept in twintig jaar tijd eigenhandig vormgegeven; van experimenteren in eigen keuken tot het charmante restaurant van nu. Sinds 2013 worden jullie bijgestaan door souschef Koert. Samen hebben jullie toegewerkt naar die ene trofee: een Michelin-ster. In 2018 was het zo ver! Deze eer koesteren jullie tot op de dag van vandaag.
Lees verder “Intermedi”


Buren

Het was 2.05 toen de eerste explosie op nummer 5 door de nacht knalde. Dit was duidelijk geen vuurwerk. De tweede explosie op nummer 7 volgde een minuut daarna. Zo snel als jullie konden haastten jullie je richting de straat, elk uit je eigen huis. Buiten zagen jullie de vlammen uit de huizen van jullie buren, nummer 5 en 7 al uit de ramen opstijgen.

Lees verder “Buren”



Van de redactie

Het zijn steeds hardere tijden voor de gedrukte media. Er komen regelmatig nieuwe glossybladen bij die het niet langer dan twee/drie jaar volhouden. In de serieuzere, opiniërende media is het nog moeilijker om onderscheidend te blijven, bij-de-tijd en niet ingehaald te worden door allerlei online initiatieven. Het ene na het andere blad valt om. Online fora lijken de strijd te gaan winnen.

Lees verder “Van de redactie”