Ons favoriete improvisatie format is dat van de ‘Nachtgasten’. Wij spelen dit format zo graag omdat het voor alle partijen spannend is. Als schrijver omdat de voorstelling valt en staat bij een goed verhaal. Als speler omdat je tot een week voor de voorstelling niets weet. Daarna leef je een week lang alleen met een kleine hint, zoals welke kleding je gaat dragen tijdens de voorstelling.

We hebben onze zelfgeschreven verhalen volgens het Nachtgasten format verzameld. Het schrijven van een verhaal kost ons gemiddeld 2 tot 3 dagen. Aangezien we deze verhalen maar 1 keer kunnen spelen, wisselen we deze graag uit met anderen. We hopen hiermee nieuwe verhalen terug te krijgen.

Mocht je zelf een verhaal hebben die je kan uitwisselen, dan houden we ons aanbevolen! De algemene verhalen zijn op de site te vinden. Wil je de geheimen bij het verhaal ontvangen, stuur ons dan een mailtje. Heb je zelf ook verhalen geschreven die je wil delen, laat het ons weten. 

Uitleg format ‘Nachtgasten’

Het format Nachtgasten is bedacht door Koen Wouterse, Jef Hoogmartens, Yorick Zwart en Niels Croiset.

In dit format krijgen de acteurs een achtergrondverhaal dat ze pas te horen krijgen tijdens de voorstelling. Tegelijkertijd met het publiek horen zij een algemeen verhaal en daarna krijgt elke acteur individueel een persoonlijk karakter met drie tot vijf geheimen. Het publiek kent alle geheimen, de spelers alleen de eigen geheimen. Ook tijdens het spelen weten de acteurs vaak niet wat er zich ontwikkelt terwijl ze achter de schermen staan. Dat merken ze wel weer als ze opkomen. Dit zijn de spelregels

Zelf verhalen schrijven?

Als je zelf ook verhalen wilt schrijven, dan hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.


Spokenjacht

Zoals het een oud en statig landhuis betaamt, doen er veel spookverhalen de ronde over het landhuis van de Hertogen van Rectum. De bekendste van deze verhalen gaat over het “Meisje in het Trappenhuis.” Velen claimen haar gezien te hebben – bovenaan de grote trap bij de entree van het landhuis verschijnt soms een jong meisje, gekleed in een blauwe jurk. Geruisloos zweeft zij naar beneden, de hoek om en verdwijnt dan. Niemand weet precies wie het is – Margaretha, de dochter van de 13e Hertog, of is het toch Rietje, een dienstmeisje uit de 19e eeuw?
Lees verder “Spokenjacht”



Kolonisten

Het jaar is 2044. De kolonisatie van Mars begint op gang te komen. Er leven inmiddels bijna honderd mensen op Mars. Voor alle basisbehoeften is inmiddels een oplossing gevonden. Het recyclen van water is bijna perfect, er zijn grotten gevonden die prima te bewonen zijn en ook de voedselvoorziening is toereikend, mits de maandelijkse leveranties goed verlopen.

Echter, het blijkt dat leven met alleen basisbehoeften vervuld niet genoeg is. Alleen maar werk en geen plezier is op den duur absoluut niet houdbaar en vorig jaar is besloten dat kunst en cultuur onmisbaar zijn en daarom zijn jullie uitverkozen voor een expeditie naar Mars.
Lees verder “Kolonisten”


Election day 2020

Na vier jaar Donald Trump als president is het land in een totale chaos vervallen. Dagelijks zijn er schietpartijen, gettovorming en er word gebouwd aan een hoge muur tussen Mexico en Amerika. Het land is in oorlog met noord Korea, Syrië en Rusland. Tevens voert Donald Trump een koude oorlog tegen Europa. De nieuwe verkiezingen komen er aan, maar het is een spannende strijd tussen Donald Trump en John Jones.
Lees verder “Election day 2020”



De mikwe van Deventer

*Dit verhaal is fictief, niet alle feiten zijn grondig onderzocht en kunnen dus afwijken van de werkelijkheid.

In het centrum van Deventer in een grootschalig archeologisch onderzoek al vijf maanden de gang. De opgraving wordt uitgevoerd door 3 archeologen, Mark de teamleider, Joep een ervaren veldarcheoloog en Annelies de stagiaire. Daarnaast is er ook een fysisch geograaf aanwezig, Sterre. Deze vier medewerkers zijn de kern van de opgraving. Voor de rest wordt er gebruik gemaakt van uitzendkrachten en vrijwilligers. Mark en Joep werken al 10 jaar voor hetzelfde bedrijf en kennen elkaar als collega’s. Joep kent Sterre via Mark, Sterre en Mark zijn namelijk getrouwd.

Lees verder “De mikwe van Deventer”


Kattencafé

Xavier(ra)
Yune / Yvar
Zia / Zoran

Jullie werken bij een kattencafé in Leeuwarden. In dit café kunnen de bezoekers tussen de katten plaatsnemen om hun thee/koffie/ taartje te nuttigen. De katten zijn de baas en bepalen zelf of ze geaaid willen worden en op schoot willen komen.

Het café is niet alleen een fijne plek voor katten, maar ook voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hebben jullie alle drie ervaring mee.
Lees verder “Kattencafé”


Cluedo.

Verscholen in de bossen dicht bij Deventer ligt landgoed ‘Swaenesteyn’, met daarop een statig landhuis, geheel in de Art Deco stijl. Wanneer je de laan oprijdt, word je als eerst begroet door een roedel windhonden en een Koningspoedel. Om het landhuis ligt een aangelegde tuin die dagelijks door 3 tuinmannen verzorgd wordt. Het landhuis zelf heeft twee torentjes, 8 balkons en door de vele ramen kun je blikken opvangen van het weelderige interieur.

Al sinds 1626 is het landgoed in handen van de familie ‘van Balveren’ en wordt traditiegetrouw nagelaten aan de oudste zoon. De welvaart is door de familievader Jan-Coen vergaard. Hij was koopman en actief in de zouthandel. Handeldrijven zit duidelijk in hun bloed, want met elke generatie werd de welvaart van de familie vergroot. Vandaag de dag is dit landgoed niet het enige prestigeproject dat de familie bezit.
Lees verder “Cluedo.”


Van de redactie

Het zijn steeds hardere tijden voor de gedrukte media. Er komen regelmatig nieuwe glossybladen bij die het niet langer dan twee/drie jaar volhouden. In de serieuzere, opiniërende media is het nog moeilijker om onderscheidend te blijven, bij-de-tijd en niet ingehaald te worden door allerlei online initiatieven. Het ene na het andere blad valt om. Online fora lijken de strijd te gaan winnen.

Lees verder “Van de redactie”